|

15 inculpaţi din dosarul „spionilor ilegali”, achitaţi penal şi amendaţi administrativ. Printre aceştia, se află și o fostă judecătoare

Nicolae Oproiu a vândut softurile la inculpaţi

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat o primă sentinţă într-un nou dosar disjuns din cauza „spionilor ilegali”. 15 inculpaţi, printre care şi o fostă judecătoare din Bucureşti, au fost achitaţi din punct de vedere penal după ce au recunoscut faptele. Instanţa a aplicat fiecăruia o amendă administrativă în valoare de 1.000 de lei.

Procurorii DIICOT Alba Iulia vor formula recurs aşa cum s-a întâmplat şi în restul dosarelor disjunse din cauza principal, ca urmare a recunoaşterii infracţiunilor. Printre inculpaţii achitaţi penal se află şi o fostă judecătoare de la Tribunalul Bucureşti, Mihaela Pîrvu. Celelate persoane care au primit aceeaşi sentinţă din partea judecătorilor de la Curtea de Apel sunt Claudia Gabriela Mureşan, Marius Dan Lazăr, Cristina Voicu, Daniel Florian, Bogdan Dumitru, Alina Hortensia Amza, Alexandru Olteanu, Virginica Ţurlea, Ovidiu Silviu Dan, Ştefănel Fuşneică, Florin Buzatu, Cristian Sorin Ionescu, Constantin Câmpulungeanu şi Ciprian Moşneguţu.

44 persoane trimise în judecată

Procurorii DIICOT au trimis în judecată, în noiembrie 2011, 44 de persoane. Infracţiunea a fost încadrată în lege ca o situaţie care vizează siguranţa naţională. Mai exact persoanele trimise în judecată instalau un program special în telefoanele persoanelor care urmau să fie „spionate“, cu ajutorul căruia interceptau convorbirile telefonice, mesajele de tip SMS. Inculpatul „principal” este Nicolaie Dan Oproiu din Orăştie, cel care a a vândut softul de interceptare.

Potrivit DIICOT, Nicolae Dan Oproiu, a utilizat şi a comercializat, direct şi prin intermediul reţelei internet, produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă, precum şi a discuţiilor ambientale. Programul era compatibil cu aproape toate dispozitivele care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile, inclusiv cu cele tip BlackBerry sau iPhone. În dosar figurează şi un avocat în cadrul Baroului Iaşi, un medic şi mai mulţi oameni de afaceri.

Pe cine au spionat inculpaţii

Inculpaţii şi-ai spionat în acest mod soţiile, soţii, amantele, prietenele şi chiar angajaţi ai firmelor lor.  Majoritatea inculpaţilor a fost reţinută pentru 24 de ore de procurori, dar judecătorii au decis cercetarea acestora în stare de libertate. Singurul arestat preventiv la momentul instrumentării dosarului a fost Oproiu. Acesta şi restul inculpaţilor care nu au recunoscut faptele sunt judecaţi în continuare în dosarul principal, pe fond, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Fosta judecătoare Mihaela Pîrvu a cumpărat softul pentru a intercepta convorbirile şi mesajele soţului său. Bărbatul a declarat în timpul urmăririi penale că programul informatic a fost achiziţionat de soţia sa, cu ştirea sa, în scopul de a-şi monitoriza fiica în vârstă de 10 ani, care avusese anterior unele probleme de comportament. El a mai arătat că a ştiut faptul că soţia sa a instalat programul informatic pe telefonul său, acela fiind singurul deţinut de familie care avea acces la internet. După începerea urmăririi penale, judecătoarea a demisionat din magistratură. Ceilalţi inculpaţi au instalat softul cumpărat de la Oproiu pe telefoanele iubitelor, amantelor, concubinelor sau concubinilor, copiilor şi chiar a unor angajaţi.

Instanţele de judecată au pronunţat hotărâri defintive, în ultimele şase luni, în alte dosare disjunse. Peste 10 inculpaţi au fost achitaţi penal sau au primit pedepse cu suspendare. Practica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în aceste dosare indică achitări şi aplicarea unor amenzi administrative în cazul în care inculpaţii îşi spionau membrii ai familiei, respectiv condamnări la închisoare cu suspendare dacă cei spionaţi erau angajaţi ai firmelor acestora. Au existat, însă, şi situaţii în care s-au aplicat pedepse cu închisoare cu suspendară decă „victimele” erau concubini sau concubine sau chiar amante ale inculpaţilor.

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=91080

Publicat de pe Mar 13 2013. Publicat in Breaking News, Investigații, Justiție, Penal. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “15 inculpaţi din dosarul „spionilor ilegali”, achitaţi penal şi amendaţi administrativ. Printre aceştia, se află și o fostă judecătoare”

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent