|

Afaceristul Franţi Itul scapă de un nou proces penal. Excepţie admisă la Tribunalul Alba în dosarul de contrabandă cu cafea

Tribunalul Alba a dispus în 29 aprilie 2013 încetarea procesului penal într-un dosar în care omul de afaceri Franţi Itul este judecat pentru infracţiuni din domeniul economic. Cauza în care s-a pronunţat sentinţa este cunoscută şi sub denumirea de dosarul “Metropol”. Franţi Itul a stat în arest două luni în 2006.

Franţi Itul a fost trimis în judecată de procuroriii DIICOT în august 2007, alături de Han Ilie, Gheorghe Ciucă şi Filip Popescu, pentru constituire de grup infracţional nestructurat, contrafacerea, folosirea şi punerea în circulaţie fără drept a unei mărci notorii, înşelăciune în convenţii, înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Sentinţa Tribunalului din 29 aprilie poate fi contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Dosar rejudecat

În ianuarie 2010, Tribunalul Alba a pronunţat o hotărâre de achitare a inculpaţilor pe motiv de lipsă a plângerii prealabile din partea părţii vătămate. Decizia a fost atacată de procurori cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, care a dispus rejudecarea procesului. Dosarul a revenit la Tribunal, care după aproape trei ani a dispus din nou admiterea excepţiei privind lipsa plângerii prealabile şi încetarea procesului penal. Faptele au avut loc înainte de anul 2006, când a fost modificată legislaţia în sensul în care nu mai este nevoie de plângere prealabilă, iar ancheta poate fi demarată la sesizarea din oficiu pentru infracţiunea de contrafacerea, folosirea şi punerea în circulaţie fără drept a unei mărci notorii.

Franţi Itul este judecat pentru că a cumpărat o cantitate importantă de cafea de calitate inferioară şi a vândut-o, cu ajutorul colaboratorilor săi şi prin intermediul unor societăţi comerciale din mai multe judeţe, sub denumirea de Amaroy. Diferenţa de preţ între cele două produse era de 10 lei, la un pachet de 500 de grame. Au fost înlocuite ambalajele pentru un număr de 13.692 de pachete de cafea marca Metropol Groundmerk, importată din străinătate, cu marca Amaroy. Prin această acţiune valoarea întregii cantităţi de cafea a fost crescută artificial cu suma de 136.920 de lei. Cafeaua Metropol era cumpărată cu 5 lei, iar după reambalare sub formă de Amaroy era vândută la preţul de 15 lei pachetul. Reprezentantul legal al mărcii Amaroy nu s-a constituit parte civilă în dosar pe motiv că nu a suferit nicio pagubă financiară.

Cea de-a doua cauză este în continuare in curs de judecare. În acest dosar, Franţi Itul este acuzat de înşelăciune, înşelăciune privind calitatea mărfurilor şi instigare la uz de fals. Şi acest dosar ar putea avea aceeaşi finalitate având în vedere că a fost amânat de mai multe ori pe motiv că judecata depinde de soluţia din primul dosar. În 2011, Itul a mai scăpat de un dosar penal în care a fost judecat pentru evaziune fiscală prin afaceri cu alcool.

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=91377

Publicat de pe Mai 7 2013. Publicat in Breaking News, Dezvăluiri, Justiție, Penal. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent