|

Afaceristul Gelu Iancu achitat pentru evaziune fiscală, condamnat la 3 ani de închisoare pentru delapidare. Cum a scăpat de firmă prin „metoda boschetarului“

Judecătorii de la Tribunal au menţinut despăgubirile civile de 11 milioane de lei în favoarea DGFP Alba

Controversatul afacerist Gelu Iancu, judecat de şase ani pentru infracţiuni economice comise pe vremea când era proprietarul societăţii Algeroco SRL Baia de Arieş, a scăpat de una dintre faptele penale de care este acuzat. Tribunalul Alba a constatat în 19 noiembrie 2012 prescrierea infracţiunii de evaziune fiscală. Gelu Iancu rămâne, însă, cu condamnarea de 3 ani de închisoare cu suspendare pronunţată de Judecătoria Alba Iulia pentru delapidare.

Despăgubiri totale de peste 12 milioane de lei

De asemenea, a rămas valabilă obligativitatea de a plăti Direcţiei Generale de Finanţe Publice Alba despăgubiri civile în valoare de aproape 11 milioane de lei, respectiv 2,4 milioane de euro.

Potrivit sentinţei Tribunalului, omul de afaceri mai trebuie să plătească 329.350 lei cu titlu despăgubiri civile în favoarea părţii civile SC Algeroco SRL. De asemenea, magistraţii au mai impus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 413.226 lei. Din decizia Judecătoriei a mai rămas valabilă achitarea unor despăgubiri de 581.426 de lei către Autoritatea Naţională a Vămilor. Judecătorii de la Tribunal au schimbat încadrarea juridică a infracţiunilor de evaziune fiscală şi fals intelectual într-o infracţiune complexă de evaziune fiscală şi au constatat prescrierea acesteia. De la momentul sesizării anchetatorilor au trecut mai mult de opt ani, cât este termenul de prescriere.

Soluţia de la Tribunal mai poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Omul de afaceri a respins toate acuzaţiile şi îşi susţine în continuare nevinovăţia.

Dosarul a fost înregistrat în iunie 2010, dar cauza se află pe rolul instanţelor din Alba Iulia din anul 2006. În 2008 a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a pronunţat o sentinţă de rejudecare şi, astfel, procesul a fost reluat. Omul de afaceri a fost trimis în judecată în ianuarie 2006, iar faptele penale de care este acuzat au ca sursă activitatea societăţii Algeroco SRL Baia de Arieş în fosta zonă defavorizată „Apuseni“. La vremea respectivă, firmele care desfăşurau activitate în zonele defavorizate stabilite de Guvern beneficiau de scutiri de taxe şi impozite datorate bugetului de stat.

Metoda „boschetarului”

Algeroco avea ca obiect de activitate procesarea cărnii. Iniţial a avut sediul în oraşul Zlatna după care l-a transferat în Baia de Arieş, unde, potrivit documentelor prezentate de omul de afaceri, au fost sacrificaţi 4.272 de porci aduşi din import. Pentru această activitate a beneficiat de scutirile de impozite şi taxe în valoare de peste 10 milioane de lei. „Prin înfiinţarea societăţii Algeroco SRL Baia de Arieş cu sediul în zonă defavorizată a urmărit acoperirea unei manopere de fraudare, eschivându-se de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat prin trecerea producţiei prin contabilitatea acestei firme“, se susţine în motivarea sentinţei de la Judecătorie.

Gelu Iancu era la vremea respectivă administrator şi la firma Lider Prodcarn SRL Alba Iulia, cu acelaşi obiect de activitate. Anchetatorii au demonstrat că cea mai mare parte din cantitatea de carne de porc a fost procesată prin abatorul din Alba Iulia şi nu la Baia de Arieş. În prezent ambele firme sunt în procedură de faliment. Procesul de faliment al societăţii Algeroco a fost suspendat în 2010 până la finalizarea cauzei penale. Gelu Iancu a încercat să scape de „problemele” de la Algeroco prin metoda „boschetarului”. A transferat părţile sociale şi a cedat funcţia de administrator, în anul 2002, unui cetăţean maghiar care nu există în realitate.

Lider Prodcarn SRL a fost vândută de Gelu Iancu unui alt afacerist controversat: Dorel Tamaş, urmărit internaţional pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Gelu Iancu ar putea avea probleme de natură penală şi în legătură cu activitatea la Lider Prodcarn SRL. Judecătoria Alba Iulia a admis în 19 noiembrie 2012 o plângere formulată de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit privind o rezoluţie a procurorului de netrimitere în judecată. Judecătorii au hotărât trimiterea cauzei la procurorii DNA pentru începerea urmăririi penale faţă de Gelu Iancu.

Minuta sentinţei de la Tribunalul Alba:

„Admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia şi inculpatul Iancu Gelu împotriva sentinţei penale nr. 172/2010 pronunţate de Judecătoria Alba Iulia în dosarul nr. 5627/107/2008. Desfiinţează sentinţa penală atacată în ceea ce priveşte neaplicarea art. 13 C. pen. raportat la pedeapsa accesorie, neindividualizarea pedepsei complementare prev. de art. 64 lit.c C.pen., încadrarea juridică cu privire la infracţiunea prev. de art. 13 din Legea 87/1994 şi infracţiunea prev. de art. 37 din Legea 82/1991 rap. la art. 289 C. pen., greşita soluţionare a acţiunii civile formulate de partea civilă S.C. Algeroco SRL prin lichidator judiciar şi neaplicarea art. 118 lit. e C.pen. şi procedând la o nouă judecată în aceste limite:

face aplicarea art. 13 C. pen. în ceea ce priveşte neaplicarea pedepsei accesorii pentru infracţiunea de delapidare; individualizează pedeapsa complementară aplicată inculpatului Iancu Gelu ca fiind interzicerea dreptului de a fi administrator al unei societăţi comerciale pe durata stabilită de către prima instanţă; schimbă încadrarea juridică din infracţiunea de evaziune fiscală şi din infracţiunea de fals intelectual într-o singură infracţiune complexă de evaziune fiscală şi în baza art. 11 pct. 2 lit.b rap. la art. 10 lit. g C. pr. pen. dispune încetarea procesului penal pentru această infracţiune.

Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă S.C. Algeroco SRL prin lichidator judiciar şi-l obligă pe inculpatul Iancu Gelu la plata sumei de 329.350 RON cu titlu despăgubiri civile în favoarea părţii civile susmenţionate. Dispune confiscarea specială de la inculpatul Iancu Gelu a sumei de 413.226 RON reprezentând diferenţa dintre prejudiciul cauzat părţii vătămate S.C. Algeroco SRL şi suma cu care aceasta s-a constituit parte civilă în cauză. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. Cu drept de recurs în 10 zile de la pronunţare pentru procuror şi pentru inculpat şi de la comunicare cu celelalte părţi”.

 

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=55

Publicat de pe Dec 6 2012. Publicat in Breaking News, Economie, Faliment. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent