|

Afaceristul Gelu Iancu rămâne condamnat la 3 ani de închisoare în dosarul „Algeroco“. Are de plătit daune de peste 2 milioane de euro

Sala-de-judecataTribunalul Alba a menținut, în rejudecare, decizia pronunțată în urmă cu 1 an în dosarul fraudei de peste 2 milioane de euro de la societatea ”Algeroco” SRL Baia de Arieș. Instanța l-a condamnat marți, 3 decembrie 2013, pe omul de afaceri Gelu Iancu la pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare, precum și la plata unor daune totale de peste 11 milioane de lei.

Dosarul a revenit pentru a fi rejudecat la Tribunal, în faza de apel, ca urmare a unei decizii a Curții de Apel Alba Iulia din iunie 2013. Motivarea revenirii dosarului la Tribunal a avut un caracter tehnic și nu probleme de fond. Prin urmare, soluția pronunțată în apel este aproximativ aceeași cu cea din noiembrie 2012. Omul de afaceri Gelu Iancu a scăpat de una dintre faptele penale de care este acuzat în cadrul procesului. Este judecat de șapte ani pentru ilegalităţi comise pe vremea când era proprietarul societăţii Algeroco SRL Baia de Arieş. Afaceristul rămâne condamnat la de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare. Tribunalul Alba a constatat prescrierea infracţiunii de evaziune fiscală. A rămas valabilă şi obligativitatea de a plăti Direcţiei Generale de Finanţe Publice Alba despăgubiri civile în valoare de aproape 11 milioane de lei, respectiv 2,4 milioane de euro. Potrivit sentinţei Tribunalului, omul de afaceri mai trebuie să plătească 329.350 lei cu titlu despăgubiri civile în favoarea părţii civile SC Algeroco SRL.

De asemenea, magistraţii au mai impus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 413.226 lei. Din decizia Judecătoriei a mai rămas valabilă achitarea unor despăgubiri de 581.426 de lei către Autoritatea Naţională a Vămilor. Judecătorii de la Tribunal au schimbat încadrarea juridică a infracţiunilor de evaziune fiscală şi fals intelectual într-o infracţiune complexă de evaziune fiscală şi au constatat prescrierea acesteia. De la momentul sesizării anchetatorilor au trecut mai mult de opt ani, cât este termenul de prescriere. Soluţia de la Tribunal mai poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Omul de afaceri a fost trimis în judecată în ianuarie 2006, iar faptele penale de care este acuzat au ca sursă activitatea societăţii Algeroco SRL Baia de Arieş în fosta zonă defavorizată „Apuseni“. La vremea respectivă, firmele care desfăşurau activitate în zonele defavorizate stabilite de Guvern beneficiau de scutiri de taxe şi impozite datorate bugetului de stat.

Maghiarul proprietar de firmă, dispărut fără urmă

Algeroco avea ca obiect de activitate procesarea cărnii. Iniţial a avut sediul în oraşul Zlatna după care l-a transferat în Baia de Arieş, unde, potrivit documentelor prezentate de omul de afaceri, au fost sacrificaţi 4.272 de porci aduşi din import. Pentru această activitate a beneficiat de scutirile de impozite şi taxe în valoare de peste 10 milioane de lei. „Prin înfiinţarea societăţii Algeroco SRL Baia de Arieş cu sediul în zonă defavorizată a urmărit acoperirea unei manopere de fraudare, eschivându-se de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat prin trecerea producţiei prin contabilitatea acestei firme“, se susţine în motivarea sentinţei de la Judecătorie. Gelu Iancu era la vremea respectivă administrator şi la firma Lider Prodcarn SRL Alba Iulia, cu acelaşi obiect de activitate.

Anchetatorii au demonstrat că cea mai mare parte din cantitatea de carne de porc a fost procesată prin abatorul din Alba Iulia şi nu la Baia de Arieş. În prezent ambele firme sunt în procedură de faliment. Procesul de faliment al societăţii Algeroco a fost suspendat în 2010 până la finalizarea cauzei penale. Gelu Iancu a transferat părţile sociale şi a cedat funcţia de administrator, în anul 2002, unui cetăţean maghiar care nu există în realitate. Lider Prodcarn SRL a fost vândută de Gelu Iancu unui alt afacerist controversat: Dorel Tamaş, urmărit internaţional pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Gelu Iancu ar putea avea probleme de natură penală şi în legătură cu activitatea la Lider Prodcarn SRL. Judecătoria Alba Iulia a admis în 19 noiembrie 2012 o plângere formulată de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit privind o rezoluţie a procurorului de netrimitere în judecată. Judecătorii au hotărât trimiterea cauzei la procurorii DNA pentru începerea urmăririi penale faţă de Gelu Iancu.

Minuta deciziei de la Tribunalul Alba:

Admite apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia şi inculpatul I. G. împotriva sentinţei penale nr.172/2010 pronunţate de Judecătoria Alba Iulia în dosarul nr.5627/107/2008.
Desfiinţează sentinţa penală atacată sub aspectul neaplicării dispoziţiilor art.13 Cod penal la încadrarea juridică a infracţiunii de delapidare prev. de art.2151 al.2 Cod penal, neindividualizării pedepsei complementare prev. de art.64 lit.c Cod penal, încadrării juridice cu privire la infracţiunea prev. de art.13 din Legea 87/1994 şi infracţiunea prev. de art.37 din Legea 82/1991 rap. la art.289 Cod penal, greşitei soluţionări a acţiunii civile formulate de partea civilă S.C. A. SRL prin lichidator judiciar J. D. şi neaplicării art.118 lit.e Cod penal şi procedând la o nouă judecată în aceste limite:

Face aplicarea art.13 Cod penal la încadrarea juridică a infracţiunii de delapidare prev. de art.2151 al.2 Cod penal. Interzice inculpatului dreptul prev. de art. 64 lit.c Cod penal, respectiv dreptul de a fi administrator al unei societăţi comerciale pe o durată de 2 ani. În baza art. 334 Cod procedură penală schimbă încadrarea juridică din infracţiunea de evaziune fiscală prev. de art.13 din Legea 87/1994 cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal şi art.13 Cod penal şi infracţiunea de fals intelectual prev. de art.37 din Legea 82/1991 rap. la art.289 Cod penal în infracţiunea de evaziune fiscală prev. de art.13 din Legea 87/1994 cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal şi art.13 Cod penal.
În baza art.11 pct.2 lit.b rap. la art.10 lit.g Cod procedură penală dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prev. de art. 13 din Legea 87/1994 cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal şi art.13 Cod penal. În baza art.346 raportat la art.14 Cod procedură penală şi art.998, art.999 Cod civil admite acţiunea civilă formulată de partea civilă S.C.A. SRL prin lichidator judiciar J. D. şi pe cale de consecinţă obligă inculpatul Iancu A. G. la plata sumei de 329.350 RON cu titlu despăgubiri civile în favoarea părţii civile S.C.A. SRL prin lichidator judiciar J. D..

În baza art.118 lit.e Cod penal dispune confiscarea specială de la inculpatul I. A. G. a sumei de 413.226 RON reprezentând diferenţa dintre prejudiciul cauzat părţii civile S.C.A. SRL şi suma cu care aceasta s-a constituit parte civilă în cauză. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. În baza art.192 al.3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de recurs în 10 zile de la pronunţare pentru procuror şi pentru inculpat şi de la comunicare cu celelalte părţi. Pronunţată în şedinţa publică din data de 3 decembrie 2013.

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=91836

Publicat de pe Dec 5 2013. Publicat in Breaking News, Economie, Faliment. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “Afaceristul Gelu Iancu rămâne condamnat la 3 ani de închisoare în dosarul „Algeroco“. Are de plătit daune de peste 2 milioane de euro”

  1. daca furau o gaina erau de mult condamnati si cu executare ! asa tara asa justitie !!!

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent