|

Amendă administrativă pentru patronul TV HCC Alba în dosarul “spionilor ilegali”. Ioan Hurghiş a scăpat de condamnare penală

Patronul firmei de cablu TV HCC Alba a fost condamnat, definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la plata unei amenzi administrative de 1.000 de lei în dosarul spionilor ilegali“. Ioan Simu Hurghiş s-a împăcat cu partea vătămată şi a scăpat de amenda penală.

ÎCCJ a pronunţat miercuri, 23 ianuarie 2013, sentinţa definitivă într-o cauză disjunsă din dosarul „spionilor ilegali”. Toţi cei trei inculpaţi au recunoscut săvârşirea infracţiunii de care sunt acuzaţi şi au solicitat să fie judecaţi după probele administrate în faza de urmărire penală.

Este vorba despre Mihai Ignat, Cristian Dospinescu şi Ioan Simu Apăvăloaei Hurghiş. Judecătorii de la Curtea de Apel i-au achitat pe primii doi inculpaţi şi au decis să aplice fiecăruia o amendă administrativă de 1.000 de lei. Cu alte cuvinte există fapta, dar aceasta nu constituie infracţiune. În cazul patronului firmei de cablu TV HCC, Ioan Simu Apăvăloaei Hurghiş, instanţa de fond a decis aplicarea amenzii administrative de 1.000 de lei şi a unei amenzi penale, tot de 1.000 de lei, pentru infracţiunea de „violare a secretului corespondenţei“.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât încetarea procesului penal împotriva lui Ioan Simu Apăvăloaei Hurghiş pe motiv că s-a împăcat cu partea vătămată. Hurghiş a fost trimis în judecată pentru că a „spionat“ telefonul mobil al unui jurnalist. Acesta din urmă a solicitat în proces daune de 40.000 de euro. Cristian Dospinescu a cumpărat un soft de urmărire pe care l-a instalat pe telefonul soţiei sale, iar Mihai Ignat a cumpărat o variant a softului pe care l-a instalat pe telefonul prietenei sale.

Hurghiş este patronul firmei S.C. Electrosim S.R.L. – TV H.C.C. Alba Iulia, care furnizează servicii de televiziune prin cablu şi internet în mai multe localităţi din Alba.

Minuta sentinţei de la ÎCCJ:

„Admite recursurile declarate de Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justitie – D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi de recurentul intimat inculpat Hurghiş Apăvăloaei Ioan Simu împotriva sentinţei penale nr. 84/2012 din 27 iunie 2012 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia Penală. Casează în parte sentinţa atacată numai în ceea ce priveşte condamnarea inculpatului Hurghiş Apăvăloaei Ioan Simu pentru savârşirea infracţiunii prevăzute la art.195 alin.1 Cod penal. În baza art.11 pct.2 lit. b raportat la art. 10 lit. h Cod de procedură penală încetează procesul penal pornit împotriva intimatului inculpat Hurghiş Apăvăloaei Ioan Simu pentru savârşirea infracţiunii prevăzute la art.195 alin.1 Cod penal la plângerea prealabilă a părţii vătămate Ciobotea Radu Aurel ca urmare a împăcării părţilor. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. Respinge ca nefondat recursul formulat de recurentul intimat inculpat Dospinescu Cristian. Definitivă”.

Dosar de siguranţă naţională

Procurorii DIICOT au trimis în judecată, în noiembrie 2011, 43 de persoane în dosarul „spionilor ilegali”. Infracţiunea a fost încadrată în lege ca o situaţie care vizează siguranţa naţională. Mai exact persoanele trimise în judecată instalau un program special în telefoanele persoanelor care urmau să fie „spionate“, cu ajutorul căruia interceptau convorbirile telefonice, mesajele de tip SMS. Inculpatul „principal” este Nicolaie Dan Oproiu din Orăştie, cel care a a vândut softul de interceptare.

Potrivit DIICOT, Nicolae Dan Oproiu, a utilizat şi a comercializat, direct şi prin intermediul reţelei internet, produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă, precum şi a discuţiilor ambientale. Programul era compatibil cu aproape toate dispozitivele care folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile, inclusiv cu cele tip BlackBerry sau iPhone.

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=90688

Publicat de pe Ian 25 2013. Publicat in Breaking News, Investigații, Justiție, Penal. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent