|

ANCHETA: Mia Carn Mirăslău, un faliment pigmentat cu fraude şi dosare penale

Ovidiu Tition a administrat firma Mia Carn timp de trei luni în 2009

Una dintre cele mai promiţătoare firme din Alba în domeniul prelucrării şi procesării cărnii a intrat în faliment. Mia Carn SRL Mirăslău este în insolvenţă din anul 2009, dar planul de reorganizare judiciară nu a reuşit să determine salvarea societăţii.

Tribunalul Alba a decis intrarea societăţii Mia Carn SRL în faliment în 14 noiembrie 2012. Următorul termen la care va fi discutată procedura în justiţie va avea loc în 6 februarie 2013. Falimentul înseamnă vânzarea tuturor bunurilor societăţii şi achitarea datoriilor solicitate de creditori. Mia Carn are datorii totale de 13,4 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro). Principalii creditori sunt Raiffeisen Bank cu 4 milioane de lei şi Direcţia de Finanţe Publice, care are de recuperat 1,45 milioane de lei. Foştii salariaţi au, de asemenea, de primit suma de 221.000 lei.

Un administrator dubios

Miacarn SRL era în urmă cu aproximativ 5 ani una dintre cele mai promiţătoare firme de pe piaţa locală a cărnii. În 2005 a obţinut o finanţare de 214.000 euro din fonduri europene (Sapard) pentru modernizarea abatorului şi a secţiei de prelucrare a cărnii. Avea la vremea respectivă aproximativ 100 de angajaţi. Datorită unor probleme apărute în rândul acţionariatului, dar şi a unor decizii manageriale greşite, firma a ajuns în numai câţiva ani aproape de faliment. Începutul sfârşitului a fost determinat de decesul, într-un accident stupid a unuia dintre cei doi asociaţi, Luca Ispas. Administrarea societăţii a fost preluată de soţia acestuia, Maria Ispas, iar, ulterior, de un personaj dubios din Braşov, Ovidiu Tition. Acesta a administrat societatea în perioada februarie – mai 2009, când au avut loc o serie de nereguli financiar-contabile. Pentru aceste nereguli, fostul administrator trebuie să plătească în contul societăţii suma de 1,775 milioane de lei (aproximativ 400.000 de euro). Decizia Tribunalului a fost contestată de Tition la Curtea de Apel Alba Iulia.

Mia Carn SRL a intrat în insolvenţă în iulie 2009, la două luni de la schimbarea din funcţia de administrator a lui Ovidiu Tition. Acesta a intrat în societate în februarie 2009, în locul Mariei Ispas, care deţinea 99 la sută din părţile sociale ale societăţii. În cele trei luni cât a administrat firma au fost înstrăinate mai multe bunuri, fără a exista documente. De asemenea, au fost scoase din firmă mai multe sume de bani, ce au fost trimise către diverse persoane din ţară, inclusiv fratelui administratorului.

Documente contabile aruncate pe malul râului

Imediat după declanşarea procedurii de insolvenţă, administratorul judiciar (Lichidare Patrimoniu IPURL Alba Iulia) a solicitat judecătorului sindic să atragă răspunderea administratorului Ovidiu Tition pentru perioada cât s-a aflat la conducerea SC „Mia Carn“ SRL. În 2010 s-a revenit cu o solicitare suplimentară de atragere a răspunderii pentru suma de 300.000 de lei, bazată pe o serie de documente contabile ale firmei găsite pe malul râului Geoagiu de Sus de o persoană fizică, care le-a predat societăţii.

La dosarul de insolvenţă există documente din care rezultă că procurorii DIICOT Alba Iulia şi poliţiştii de la Brigada Teritorială de Crimă Organizată Alba Iulia au demarat cercetări într-un dosar penal având ca obiect anumite operaţiuni financiare desfăşurate la societatea din Mirăslău. Mia Carn are datorii totale de 13,4 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro). Principalii creditori sunt Raiffeisen Bank cu 4 milioane de lei şi Direcţia de Finanţe Publice, care are de recuperat 1,45 milioane de lei. Foştii salariaţi au, de asemenea, de primit suma de 221.000 lei.

Cine este Ovidiu Tition

Ovidu Tition este un om de afaceri din Zărneşti, judeţul Braşov, apropiat al revoluţionarului Dorin Lazăr Maior, fost deputat. Cei doi, de altfel, fac obiectul unui dosar penal de şantaj aflat în faza de judecată la instanţele din Harghita. În acesta dosar au şi stat în arest preventiv o perioadă de timp în urmă cu patru ani. De asemenea, Tition este parte în procese comerciale şi de insolvenţă la instanţe din Braşov şi Alba. Are calitatea de „pârât“ şi în dosarul de insolvenţă a societăţii Oliver Invest SA Oijdea. De asemenea, este trimis în judecată pentru înşelăciune într-un dosar aflat la Judecătoria Alba Iulia în care „victimă“ este tot o societate din domeniul producţiei de carne.

Ancheta DNA

După plecarea lui Ovidiu Tition din firmă, funcţia de administrator a fost preluată din nou de Maria Ispas. Nici aceasta nu a scăpat, însă, de anchete penale. A fost trimisă în judecată de procurorii DNA Alba Iulia, alături de patru angajate ale MKB Romexterra Bank Alba Iulia şi două de la Mia Carn. Ispas a fost acuzată de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false ce are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Potrivit procurorilor, maria Ispas a întocmit în fals 52 de adeverinţe pentru angajaţi ai firmei care au determinat obţinerea ilegală a unor credite în valoare de 1.835.000 lei şi 5.000 euro de la banca menţionată.

De asemenea, în rechizititoriu se mai susţinea că, în cursul anului 2007, Maria Ispas a determinat o persoană să solicite Agenţiei Sapard plata sumei de 488.864 lei, reprezentând 50% din suma cheltuielilor eligibile efectuate, menţionând, în fals, că sumele de bani ce reprezentau cheltuieli private provin din împrumuturi bancare. În realitate, aceste sume proveneau din creditele bancare acordate de Romexterra Bank. În acest fel, Ispas Maria a obţinut în mod de nelegal suma de 485.258 lei (aproximativ 145.404 euro) provenită din fonduri Sapard. După aproape 2 ani de judecată, în iunie 2012, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus restituirea dosarului la DNA pentru refacerea rechizitoriului.

 

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=49

Publicat de pe Dec 6 2012. Publicat in Breaking News, Dezvăluiri, Economie, Faliment. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “ANCHETA: Mia Carn Mirăslău, un faliment pigmentat cu fraude şi dosare penale”

  1. […] Citește mai multe despre Ovidiu Tition, administrarea dubioasă și documentele Mia Carn, dar și ancheta DNA pe ANCHETE.ALBA24.RO. […]

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent