|

„Baronii fierului vechi“ din Hunedoara, trimişi în judecată de procurorii DIICOT Alba Iulia pentru evaziune fiscală şi delapidare

Adrian Filer

Un fost adjunct al Poliţiei Hunedoara, un fost finanţator al clubului de fotbal Corvinul, alături de alţi 10 inculpaţi, în cea mai mare parte oameni de afaceri, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Alba Iulia. Infracţiunile de care sunt acuzaţi sunt evaziune fiscală şi delapidare.

Membrii gruparii „baronilor fierului vechi” din Hunedoara sunt acuzaţi că au obţinut beneficii financiare substanţiale din efectuarea de operaţiuni comerciale cu produse laminate şi fier vechi şi sustragerea societăţilor pe care le administrează de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat, în special TVA.

Gruparea trimisă în judecată în 4 aprilie 2013, la Tribunalul Hunedoara, este formată din 12 inculpaţi acuzaţi de evaziune fiscală şi delapidare. Inculpaţii principali sunt omul de afaceri Dorin Eugen Cupeţiu, Florin Gheorghe Uscatu – acţionar majoritar al firmei ISON Grup SRL şi al altor firme profilate pe recuperarea fierului vechi, dar şi fost finanţator al echipei de fotbal Corvinul 2005, respectiv Adrian Filer – fost adjunct al şefului Politiei Hunedoara în perioada 1998-2005, devenit după pensionare administrator al ISON Grup SRL. Ceilalţi nouă inculpaţi trimişi în judecată sunt Dan Balint, Călin Udrea, Dorin Şionei, Daniel Nicolae Irinuca, Anca Maria Irinuca, Adrian Viorel Purţuc, Georgeta Ştefan, Claudiu Gheorghe Ştefan şi Viorel Florin Oprea.

Gruparea a fost destructurată în octombrie 2012. Cupeţiu, Filer şi Uscatu au fost reţinuţi şi, ulterior, arestaţi preventiv. Dorin Eugen Cupeţiu se află şi în prezent în arest preventiv. Ultima prelungire a măsurii arestării preventive a avut loc vineri la Tribunalul Hunedoara, decizie contestată de inculpat la Curtea de Apel Alba Iulia. În ultimele luni, Cupeţiu a formulat peste 10 cereri de revocare a măsurii arestării preventive. În câteva dintre acestea a obţinut eliberarea la tribunalul Alba, dar, în recurs, deciziile au fost schimbate la Curtea de Apel.

”Ca mod de operare, au achiziţionat, prin cesiune, mai multe societăţi comerciale, pe care le-au utilizat pentru derularea de achiziţii intracomunitare, prin interpunerea lor în relaţiile comerciale dintre partenerii externi din Uniunea Europeană şi beneficiarii reali ai marfurilor, respectiv societăţile comerciale  administrate de catre liderii gruparii, din municipiul Hunedoara. Societăţile intermediare controlate de către învinuiţi facturau mărfurile achiziţionate din U.E. către societăţile comerciale beneficiare, fără calculul legal al TVA-ului datorat bugetului de stat şi la aproximativ acelaşi preţ cu cel de achiziţie din import realizand o fraudă de tip „carusel”. În această modalitate, societăţile comerciale beneficiare deduceau ilegal TVA-ul şi practicau un preţ de vânzare diminuat faţă de preţul real al mărfurilor. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 1.800.000 de Euro”, se afirmă într-un comunicat DIICOT de la începutul urmăririi penale.

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=91257

Publicat de pe Apr 7 2013. Publicat in Breaking News, Justiție, Procese pe rol. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent