|

Cei 10 inculpaţi din Dosarul fraudelor cu medicamente din Hunedoara rămân în arest. Sute de reţete false decontate de farmacişti la CAS

Curtea de Apel Alba Iulia a respins, joi, 11 aprilie, recursul formulat de cei 10 inculpaţi cercetaţi în Dosarul fraudelor cu medicamente din Hunedoara. Aceştia rămân în continuare în arest preventiv, chiar dacă avocaţii lor au încercat să convingă instanţa că sunt nevinovaţi, nu prezintă pericol social, iar prejudiciul a fost supradimensionat în dosar. Precizăm că procurorii au stabilit în acest caz că, în perioada 2010 – 2012, doi medici din cadrul Spitalului Judeţean Hunedoara – Secţia oncologie au completat în fals sute de reţete pe care mai mulţi farmacişti le-au decontat la CAS şi a fost astfel încasată ilegal suma de aproximativ 3.300.000 lei.

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia şi SCCO Hunedoara au efectuat, în data de 5 aprilie, 13 percheziţii în judeţele Hunedoara şi Timiş, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat format din medici şi farmacişti care eliberau reţete false. Suma încasată ilegal este de aproximativ 3,3 milioane lei, iar membrii grupării sunt acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit DIICOT, în perioada ianuarie 2010 – martie 2012, “doi medici din cadrul Spitalului Judeţean Hunedoara – Secţia oncologie au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special oncologice sau adjuvante (substanţe cu valori mari), pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice, aflaţi în tratament. Reţetele au fost predate liderilor grupării si depuse ulterior spre decontare, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prin intermediul a trei societăţi comerciale care deţin farmacii în municipiile Hunedoara şi Deva, fiind încasată astfel, în mod ilegal, suma de aproximativ 3.300.000 lei. În baza înţelegerii, medicii primeau de la reprezentanţii farmaciilor diverse sume de bani în funcţie de cantitatea de medicamente prescrisă, ce urma să fie decontată.

Membrii grupării infracţionale au disimulat provenienţa sumelor de bani astfel încasate, prin înregistrarea acestora ca împrumuturi din partea asociaţilor firmelor deţinute. De asemenea, au înregistrat în evidenţele contabile ale celor trei farmacii facturi fictive, din care rezulta aprovizionarea cu medicamentele prescrise şi decontate ilegal, de la alte societăţi comerciale înfiinţate în acest scop. Aceste firme erau ulterior înstrăinate altor persoane, care semnau actele de cesionare în schimbul unor sume modice, fără a primi in realitate activele şi arhiva.

Pentru a influenţa rezultatul cercetărilor, membrii grupului infracţional organizat au modificat în repetate rânduri evidenţele contabile si actele de gestiune ale medicamentelor, urmărind inducerea în eroare a organelor de control care au efectuat verificările financiar-contabile în cauză. De asemenea, au întocmit acte fictive din care rezultă în mod fals distrugerea unor cantităţi de medicamente negăsite pe stoc cu ocazia controlului. Rulajul sumelor de bani realizat prin intermediul firmelor controlate de către membrii grupării depăşeşte suma de 11.000.000 lei”.

Cine sunt inculpaţii. Cum au motivat avocaţii solicitările de punere în libertate

Decizia instanţei albaiuliene de joi, 11 aprilie, este definitivă, astfel că inculpaţii rămân în arest preventiv pentru 29 de zile. Este vorba despre medicii oncologi Elisaveta Mezo şi Maura Alina Popa din cadrul Spitalului Judeţean Hunedoara, soţii Tatiana Făgădar Vasilescu (diriginte de farmacie, consilier local, preşedinte PC Hunedoara) şi Iulian Constantin Făgădar, Ciprian Dumitru Ban (administrator de farmacie), Nicoleta Adriana Enuţa (contabil la două farmacii), Adela Ramona Goia (administrator de farmacie), Călin Popa (soţul medicului oncolog Alina Popa), Mihai Tudor Drăgoesc (fost administrator de farmacie) şi Ion Cristian Doţiu.

În faţa instanţei, avocaţii inculpaţilor au susţinut nevinovăţia clienţilor, faptul că nu prezintă pericol social şi că prejudiciul reclamat de procurori este supradimensionat.

„Inculpaţii au ştiu de existenţa dosarului din octombrie anul trecut. Au avut avocaţi şi nu s-au sustras urmării penale. Actele au fost predate voluntar. În dosar este o supradimensionare excesivă a prejudiciului. S-a supradimensionat şi încadrarea juridică a faptelor. Nu se poate vorbi de un grup infracţional organizat între patru persoane. Au existat colaborări spontane între ei, dar nu a existat o continuitate, o structură cu roluri prestabilite“, a susţinut în judecătorului, avocatul soţilor Făgădar.

Inculpaţii Ciprian Dumitru Ban şi Nicoleta Adriana Enuţa au recunoscut parţial faptele. „Ultimele acte materiale au avut loc în martie 2012. Nu a prezentat pericol social atunci şi a ajuns să prezinte pericol acum. Inculpatul a recunoscut în parte faptele şi este dispus să coopereze“, a spus avocatul lui Ciprian Ban.

Alte acuzaţii ale procurorilor

Procurorii consideră că este vorba despre iniţiere şi constituire grup infracţional organizat, înşelăciune cu cosecinţe deosebit de grave, înşelăciune, complicitate la înşelăciune şi luare de mită. Oamenii legii susţin că medicii oncologi nominalizaţi scriau reţetele la cabinet şi le trimiteau prin membri ai grupării la farmacii. De acolo, primeau medicamentele în plasă şi le eliberau pacienţilor. În plase primeau şi sume de bani, drept mită, iar într-unul dintre cazuri nu au mai ajuns la medic, astfel că a sunat la farmacie, să reclame acest lucru. Convorbirea a fost înregistrată de anchetatori.

Reţetele false – în total 633 – erau decontate de farmacii la Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara, iar banii erau scoşi din firmă cu ajutorul unor contracte false. „Există 89 de pacienţi care au declarat că li s-a administrat tratamentul. Singurul scop a fost ca pacienţii să aibă acces la medicamente. Prejudiciul calculat este minusul din gestiunea farmaciilor, care nu are nicio legătură cu medicii“, a explicat unul dintre avocaţii inculpaţilor.

 

 

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=91274

Publicat de pe Apr 11 2013. Publicat in Justiție, Procese pe rol. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent