|

Cinci interlopi din gruparea „cămătarilor” din Sibiu reţinuţi de DIICOT şi propuşi pentru arestare preventivă la Curtea de Apel Alba Iulia

Cinci persoane au ajuns după gratii pentru infracţiuni de şantaj, înşelăciune şi constituire de grup infracţional organizat. Cei cinci au fost reţinuţi marţi de procurorii DIICOT, iar miercuri au fost prezentaţi la Curtea de Apel Alba Iulia pentru arestare preventivă pe 29 de zile.

Acţiunea continuă destructurarea grupării „cămătarilor” din Sibiu de către DIICOT şi poliţiştii de la Brigada Teritorială de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia. Cei cinci noi inculpaţi cercetaţi penal în dosar sunt Mihai Cornea, Sorin Daniel Duşe, Gheorghe Cosmin Rujan, Cătălin Marian Haiduc şi Ioan Flaviu Filimon. Aceştia se adaugă celor şapte inculpaţi arestaţi preventiv în decembrie 2012: Dumitru Damian, Constantin Cornea, Daniel Bucur Iliuţ, Florin Bogdan Jucan, Nicolae Şandru, Ioan Tanciu şi notarul Răzvan Mărginean Emilian. Curtea de Apel va judeca joi cererea procurorilor privin prelungirea măsurii de arestare a acestora. Alţi inculpaţi sunt cercetaţi în stare de libertate şi au interdicţie să părăsească ţara

Mihai Cornea este fratele lui Constantin Cornea, cei doi fiind liderii unui clan de interlopi din Sibiu. Sorin Daniel Duşe are o condamnare de 2 ani cu suspendare pentru evaziune fiscală. Rujan şi Haiduc sunt judecaţi într-un dosar de înşelăciune aflat în recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. La Tribunalul Sibiu, Haiduc a primit 4 ani cu suspendare, iar Rujan a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Cătălin Marian Haiduc a fost martor în dosarul de corupţie al procurorului Sorin Apostu şi al omului de afaceri Ilie Carabulea.

Inculpaţii sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani. „Membrii grupării identificau persoanele care doreau să împrumute diferite sume de bani. Ulterior încheiau contracte notariale cu complicitatea unor notari publici care susţineau activitatea membrilor grupării. În contractele de vânzare cumpărare pentru locuinţe sau terenuri erau trecute sume nereale, respectiv sumele împrumutate plus dobânzile pe care le percepeau. De la sume de 3.000 – 4.000 de euro se ajungea ca părţile vătămate să fie obligate să plătească sume de 100.000 de euro sau chiar mai mari”, a adeclarat comisarul şef Traian Berbeceanu, comandantul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, în decembrie 2012, când s-au făcut primele arestări.

Procurorii şi poliţiştii au identificat mai multre părţi vătămate, pe care inculpaţii le-au împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat şi încasat dobânzi săptămânale sau lunare de 10-50%. Pentru a-şi asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării au obligat părţile vătămate să constituie garanţii imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al notarului Răsvan Mărginean, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării şi cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară.

Notarul public primea comisioane substanţiale, în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înselarea părţilor vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut. Ulterior, inculpaţii exercitau violenţe asupra victimelor, le şantajau şi le ameninţau, pentru a le determina să plătească sumele de bani şi dobânzile fixate discreţionar. Pentru că nu au putut plătii sumele imense pretinse, unele dintre victime au rămas fără locuinţe.
Prejudiciul se ridică la peste 1 milion de euro. Prezenţa notarului Răzvan Mărginean Emilian în rândul inculpaţilor este motivul pentru care dosarul este de competenţa Curţii de Apel.

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=91029

Publicat de pe Mar 6 2013. Publicat in Breaking News, Dezvăluiri, Justiție, Penal. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent