|

Decizie favorabilă pentru Cupru Min la Curtea de Apel Bucureşti: A fost suspendată hotărârea prin care trebuia să plătească 17 milioane de euro

Cariera de exploatare a zăcământului de cupru de la Roşia Poieni

Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea deciziei prin care Cupru Min SA Abrud trebuie să plătească peste 77 de milioane de lei (17,3 milioane de euro) către Energo Mineral București, aflată în procedură de insolvență.

Hotărârea Curţii de Apel a fost luată la termenul din 30 octombrie, în recurs şi priveşte suspendarea executării sentinţei civile a Tribunalului până la soluţionarea cererii de suspendare formulată în cadrul recursului. La Tribunal, în 19 septembrie, decizia a fost de anulare a contractelor încheiate între cele două părți în 2007 și obligarea companiei Cupru Min să restituie suma menționată către societatea din București. Procesul a fost inițiat în 2010 de Activ Lichidator București, administratorul judiciar al societății Energo Mineral SA.

Avocaţii Cupru Min au explicat că litigiul priveşte pretenţiile unui consorţiu de societăţi care s-au asociat cu compania de stat acum cinci ani pentru a exploata zăcămintele de cupru aflate ȋn administrarea Cupru Min. Cu toate că ȋncasaseră sume importante din exploatarea resurselor de cupru şi a utilajelor puse la dispoziţie de Cupru Min, au ȋncercat să obţină restituirea unor pretinse investiţii efectuate, după ce au intrat în insolvenţă. Cupru Min a contestat aceste investiţii, iar la Curtea de Apel Bucureşti compania de stat a obţinut o primă sentinţă favorabilă

Energo Mineral SA Bucureşti este un fost partener de afaceri al companiei Cupru Min din judeţul Alba în perioada 2007 – 2009. În urmă cu cinci ani a fost încheiat un contract de asociere între Cupru Min şi consorţiul format din societăţile Cuprom SA, Energo Mineral SA şi Ipronef SA, deţinut de oamenii de afaceri Horia Simu şi Horia Pitulea, aşa-zişii „baroni ai cuprului“. În schimbul dreptului de exploatare a cuprului, Simu şi Pitulea s-au angajat să investească 155 milioane de euro în retehnologizarea exploatării miniere. Obligaţiile contractuale nu au fost respectate. Energo Mineral nu a făcut investiţiile asumate, nici măcar pe cele de mediu, nu şi-a achitat datoriile faţă de Cupru Min și a exploatat la maximum utilajele din dotarea societăţii. Profitul anual a fost în aceste condiții de peste 6 milioane de euro. În iulie 2009, după o stagnare a activităţii de nouă luni şi trimiterea în şomaj a sute de mineri, Energo Mineral a denunţat contractul cu SC Cupru Min SA. Motivele invocate au fost scăderea preţului cuprului pe piaţa internaţională şi refuzul renegocierii contractului de cooperare.

Energo Mineral SA are ca acţionari cu 99,99% Energo Mineral Trading Limited cu sedul în „paradisul fiscal“ din Insulele Virgine. Restul acţiunilor sunt deținute de Nordexo Manufacturing SRL, Răzvan Florin Calangiu, Horia Simu şi Horia Pitulea.

Procedura de atragere de investiţii la Cupru Min SA Abrud este în derulare. În faza finală s-au calificat doi investitori: Yildirim Holding (Turcia) şi Trafigura (Olanda). 40 de milioane de euro reprezintă suma pe care câştigătorul licitaţiei, organizată de Ministerul Economiei, trebuie să o plătească în avans pentru minereul de cupru de la Abrud. Valoarea totală a concentratului se ridică la circa 500 de milioane de obţinuţi în timp de 7 an pentru 330 mii de tone de concentrat de cupru, la o valoare minimă de 6.900 de dolari pe tonă.

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=91752

Publicat de pe Noi 1 2013. Publicat in Breaking News, Economie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent