|

Dosarul cămătarilor din Deva: procurorii DIICOT Alba Iulia solicită arestarea a cinci persoane. Gruparea infracţională era sprijinită de un poliţist

Cristian Litera, liderul grupării infracţionale

Procurorii DIICOT Alba Iulia au emis patru mandate de reţinere în dosarul cămătarilor şi interlopilor din Deva. Pentru o a cincea persoană se cere arestarea preventivă în lipsă. Printre aceştia se află şi liderul grupării infracţionale, Constantin Cristian Litera şi soţia acestuia. În dosar este cercetat şi un poliţist din Deva.

Numele persoanelor pentru care procurorii DIICOT cer arestarea preventivă pe 29 de zile sunt: Cristian Constantin Litera, soţia acestuia Simina Mirela Litera, Mihai Eminovici Ciobanu şi Florin Voicu Micluţa. Pentru Cătălin Penciuc, se solicită arestarea preventivă în lipsă pentru 30 de zile. Procesul se judecă vineri la Curtea de Apel Alba Iulia.

În dosar este cercetat şi un poliţist din Hunedoara, lucru care explică de ce procurorii au lucrat la anchetă cu poliţişti din IPJ Alba. Poliţistul este ofiţer de poliţie judiciară, lucru care a determinat ca judecarea dosarului pe fond, şi, inclusiv a propunerii de arestare preventivă, să revină Curţii de Apel. “Gruparea acţiona prin acordarea unor împrumuri specifice activităţii de cămătărie a căror clauze convenţionale nu erau respectate şi nu erau aduse la cunoştinţă. Ulterior părţile vătămate erau suspuse unor presiuni şi violenţe fizice deosebite cerându-se sume importante de bani în plus, modificându-se dobânzile. S-a ajuns ca pentru sume împrumutate de 20.000 – 30.000 de euro să se plătească cash sume de 400.000 de euro plus alte diferite bunuri mobile sau imobile, active ale unor societăţi aflate în proprietatea părţilor vătămate”, a declarat Ioan Mureşan, procurorul şef al Serviciului Teritorial DIICOT Alba Iulia. În dosar sunt cercetate 14 persoane, iar până în prezent există opt părţi vătămate.

În cazul în care nu puteau plăti oamenii de afaceri erau ameninţaţi şi se exercitau violenţe extreme asupra lor. Una din victimele grupării a suferit răni grave, după ce i-a fost spartă rotula genunchiului cu un ciocan. De asemenea, erau luate bunurile societăţilor, bunurile personale ale aparţinătorilor victimelor sau erau determinaţi să săvârşească infracţiuni de înşelăciune în dauna unor firme de leasing. Victimele erau determinate să cumpere autoturisme pe care să le asigure în regim CASCO, după care să le accidenteze ulterior în mod fictiv pentru a primi contravaloarea asigurării, care era plătită acestora. Pentru a fi credibili în raport cu firma de asigurare, unele victime erau bătute ca şi cum ar fi suferit răni în accidentele fictive.

“Unele părţi vătămate au fost duse la muncă forţată în Libia, iar sumele de bani provinte erau trimise pe adresele membrilor grupării. Docamdată perioada identificată şi cercetată este de aproximativ un an de zile. Probabil cercetările se vor extinde şi vor fi identificate şi alt părţi vătămate”, a mai spus procurorul Ioan Mureşan.  În Libia, se exercitau ameninţări cu focuri de armă spre locuinţele victimelor. Oamenii lucrau ca muncitori necalificaţi în construcţii. Un om de afaceri a rămas fără toate bunurile şi proprietăţile, precum şi fără o benzinărie pe care o deţinea în Deva.

De frica interlopilor a fost nevoit să îşi ducă familia în străinătate, după care a ajuns la muncă în Libia. Procurorii fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de iniţiere, constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, trafic de persoane, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de peste 800. 000 de Euro.

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=91382

Publicat de pe Mai 10 2013. Publicat in Breaking News, Dosare, Justiție, Penal. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent