|

„Fast & Furious“ pe drumurile din Alba: 15 persoane condamnate la 160 de ani de închisoare pentru furt din TIR-uri

O grupare infracţională din 15 inculpaţi din Bucureşti, Ilfov, Alba şi Hunedoara, judecată pentru furt cu consecinţe deosebit de grave a fost condamnată la un total de 160 de ani de închisoare. Sentinţa a fost pronunţată în 1 noiembrie 2013 la Tribunalul Bucureşti şi poate fi contestată la Curtea de Apel.

Gruparea acţiona printr-o metodă inedită: fura marfă din camioane şi TIR-uri aflate în mers pe DN1 şi DN7 în Sibiu, Vâlcea, Alba şi Hunedoara. Doi inculpaţi au primit 5 ani de închisoare, restul fiind condamnaţi la pedepse între 10 ani şi 6 luni şi 12 ani şi 6 luni. Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind membrii familiei inculpatului Porumbiţă Santer, din comuna Afumaţi, judeţul Ilfov. De asemenea, un membru important al grupării era inculpatul Ion Dănuţ zis „Dan Jeg”, fost membru al Clanului Cămătarilor. Gruparea fura bunuri din TIR-uri, în special pe DN1 şi DN7,.

Hoţii au fost filmaţi din elicopter, cum acţionau ca în filmul ”Fast & Furious”, cu mai multe maşini maşini. Una mergea în faţa TIR-urilor şi le încetinea, alta mergea în spate şi din ea se urcau hoţii în remorcă pentru a fura. Bunurile furate erau depozitate la domiciliul unui inculpat din Alba şi la o locuinţă închiriată în Hunedoara după care erau vândute în Piaţa Obor din Bucureşti.

Cea mai mica pedeapă, de 5 ani închisoare, a fost aplicată inculpaţilor Dorin Cristian Costache şi Muslem Florina pentru infracţiunea de sprijinire a unui grup infracţional organizat. Restul inculpaţilor au primit pedepse mari, pentru furt cu consecinţe deosebit de grave: 12 ani şi 6 luni de închisoare pentru Porumbiţă Santer şi Ioan Dănuţ, 11 ani şi 6 luni de închisoare pentru Porumbiţă Adrian, Badea (fost Porumbiţă) Pintea, Hărcău Florian Marian, Mate Marius Aurel, Dobre Nicolae, Iosif Viorel Ioan şi Curcă Remus, respectiv 10 ani şi 6 luni de închisoare pentru inculpaţii Năstase Florin, Măcelaru Remus, Muslem Wissam şi Nedea Ionel.

Inculpatul din Aba este Iosif Viorel Ioan. Acesta a pus la dispoziţia grupării locuinţa proprie din Pianu de Sus, pentru depozitarea mărfurilor furate din TIR-uri. Inculpaţii au primt pedepse cuprinse între 5 ani şi 7 ani şi pentru constituirea şi aderarea la un grup infracţional organizat, dar instanţa de judecată a aplicat în final pedepsele cele mai mari. Nouă dintre inculpaţi sunt în arest preventiv din 12 iunie 2012. Sunt judecaţi în stare de libertate: Muslem Wissam şi Muslem Florina, Iosif Viorel Ioan, Curcă Remus, Costache Dorin Ioan şi Nedea Ionel.

Modul de operare al grupării

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, cel care realiza efectiv urcarea pe capotă, abordajul autocamionului, tăierea sigiliilor şi forţarea uşilor din spate ale vagonului TIR în timpul mersului era Florin Marian Hărcău. Acesta se afla pe locul din dreapta faţă din autoturismul condus cu luminile stinse de către Porumbiţă Adrian şi era ţinut în hamuri special confecţionate de către Măcelaru Remus sau Dobre Nicolae. În acelaşi autovehicul, de obicei, se mai aflau pe bancheta din spate şi Pintea Badea şi Dănuţ Ion (acesta a participat la fapte până la data de 15 iunie 2012, cand a fost arestat pentru executarea unei pedepse în dosarul Clanului Cămătarilor, fiind înlocuit cu Nicolae Dobre) care realizau preluarea mărfurilor fragile pe bancheta din spate a autoturismului utilizat la abordaj.

În spatele acestui autovehicul circula de obicei un al treilea autoturism implicat, condus de Porumbiţă Santer însoţit de Dobre Nicolae cu rolul de a încetini orice maşină s-ar apropia din spate, pe acelaşi sens de mers, pentru a nu fi observată activitatea infracţională a grupării. De asemenea, în faţa autocamionului TIR circula întotdeauna un aututurism cu rol de antemergător, condus, de cele mai multe ori, de Năstase Florin, însoţit de către Curcă Remus. Aceştia monitorizau traseul în vederea evitării oricăror obstacole, reprezentate de către echipajele de poliţie, efectuând manevre de contra-filaj pentru a se asigura de reuşita operaţiunii, orbind cu farurile aflate pe fază lungă participanţii la trafic ce circulă pe sens opus, pentru a reduce viteza şi a evita astfel să observe ceea ce se întâmplă în spatele TIR-ului atacat.

Cel de-al patrulea autovehicul, de regulă o autoutilitară condusă de Mate Aurel Marius avea rol de preluare a bunurilor sustrase şi transport al acestora la locul de depozitare temporară, respectiv la locuinţa închiriată din municipiul Hunedoara ori la locuinţa lui Ioan Viorel Iosif din com Pianu. Ulterior, de aici bunurile sunt aduse spre capitală, cu ajutorul lui Muslem Wissam. Acesta se ocupa şi de comercializarea marfurilor, având două standuri în piaţa Obor, ori de către Ionel Nedea, care se ocupa cu comercializarea de bunuri furate şi de către alte persoane. Inculpaţii au mai fost condamnaţi să plătească despăgubiri civile firmelor păgubite în valoare totală de circa 830.000 de lei (aproximativ 190.000 de euro). O parte dintre firmele prejudiciate nu s-au constituit părţi civile în dosar. De asemenea, membrii grupării trebuie să achite cheltuieli judiciare totale către stat de 185.000 de lei.

Filaj noaptea cu elicopterul

Gruparea a fost monitorizată cu ajutorul unui elicopter care a filmat operaţiuni de furt noaptea, în infraroşu. La dosar există înregistrări ale unor convorbiri telefonice purtate de inculpaţi în care se vorbeşte despre un posibil elicopter auzit de unii dintre aceştia. Una dintre aceste convorbiri este din 28 mai 2012, la ora 23.39, între Dobre Nicolae şi Mate Aurel Marius care puneau la cale o infracţiune de furt pe DN7 între localităţile Şibot din Alba şi Aurel Vlaicu din Hunedoara:

Aurel Marius Mate: Bă!
Nicolae Dobre: Ei?
Aurel Marius Mate: Bă, să-mi bag p…, de câte ori aţi trecut, de trei ori, patru ori… de nu se-aude si un elicopter pe jos, da’ nu se vede. brrrr …
Nicolae Dobre: Ce s-aude?
Aurel Marius Mate: Un elicopter. Nicolae Dobre: Ba, eşti nebun la cap?
Aurel Marius Mate: Să mor, adevărat zic.
Nicolae Dobre: Bine mă, hai că ne uităm şi noi.
Aurel Marius Mate: Da’ nu se vede, doar se aude. brrrrr, treceti voi…
Nicolae Dobre: Bine, mă.
Aurel Marius Mate: … s-aude şi el brrrrr, brrrrr.
Nicolae Dobre: (n.l.- neinteligibil)
Aurel Marius Mate: Iar, acuma aţi trecut, iar a trecut, s-a auzit.
Nicolae Dobre: Bine, mă.
Aurel Marius Mate: Adevărat zic.

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=91763

Publicat de pe Noi 5 2013. Publicat in Breaking News, Justiție, Procese pe rol. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “„Fast & Furious“ pe drumurile din Alba: 15 persoane condamnate la 160 de ani de închisoare pentru furt din TIR-uri”

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent