|

Fostul primar PSD din Mihalţ, Ioan Toma Cârnaţ, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare pentru fraudă din fonduri europene

Fostul primar al comunei Mihalţ din în perioada 2000 – 2004, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Alba Iulia la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă din fonduri europene. Ioan Toma Cârnaţ, în prezent consilier local PSD, a fost mai fost obligat să plătească aproape 800.000 de lei.

Sentinţa definitivă în acest dosar a fost pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia în 26 februarie 2013. Magistraţii au respins recursurile formulate şi au menţinut soluţia pronunţată în 2012 de Judecătoria Blaj. Astfel, consilierul local USL Ioan Toma Cârnaţ (41 ani) a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani de închisoare pe o perioadă de 6 ani. Infracţiunea pentru care a fost judecat este aceea de de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor. Inculpatul mai trebuie să returneze către APIA, solidat cu Asociaţia de Păşunat şi a Crescătorilor de Animale ,,Târnava” Mihalţ suma de 776.483 de lei.

Fostul primar din Mihalţ a mai fost condamnat definitiv în 2012 pentru acuzaţii similare la 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni. În acest dosar trebuie să returneze, tot în solidar cu asociaţia, suma de 145.434. Prejudiciul total în ambele dosare este de 921.917 lei, adică aproximativ 200.000 de euro.

Contracte falsificate

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, la data de 12 mai 2011, inculpatul Cârnaţ Toma Ioan, referent în cadrul Primăriei comunei Mihalţ, în scopul de a obţine pe nedrept sume de bani acordate din Fondul European pentru Garantare în Agricultură cu titlu de plăţi directe pe suprafaţă pentru anul 2010, a prezentat la Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură, Centrul Judeţean Alba, un contract de închiriere falsificat.

În contract a consemnat în mod eronat că Asociaţia de Păşunat şi a Crescătorilor de Animale ,,Târnava” Mihalţ, al cărei preşedinte era inculpatul Cârnaţ Toma Ioan, a închiriat de la Primăria comunei Mihalţ suprafaţa de 794,66 ha de păşune. De asemenea, inculpatul a completat şi a semnat inclusiv cererile pentru transfer de exploataţie a terenului respectiv de la trei fermieri către asociaţia pe care o reprezenta.

Asociaţia a încasat pe nedrept suma de 776.483 lei reprezentând plăţi directe pe suprafaţă pentru anul 2010, sumă cu care Agenţia pentru Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură – Centrul Judeţean Alba s-a constituit parte civilă în procesul penalcşi care va trebui returnată. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 375.375 aflată în contul asociaţiei.

Şi în dosarul în care a primit 6 luni de închisoare cu suspendare, Ioan Toma Cârnaţ  a prezentat la APIA un contract falsificat de închiriere a păşunii de la Primăria Mihalţ, contract pe care inculpatul a falsificat semnătura primarului comunei.

 

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=90998

Publicat de pe Feb 27 2013. Publicat in Breaking News, Investigații, Justiție, Penal. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent