|

Inculpat din dosarul „utilajelor furate din UE” arestat preventiv în lipsă. Ionel Niţă avea interdicţie să părăsească localitatea de domiciliu

Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au dispus, la ultimul termen al dosarului grupării de crimalitate organizată acuzată de furt de utilaje din UE, emiterea unui mandat de arest preventiv pe numele unui inculpat plecat din ţară. Ionel Niţă, din Prahova, avea interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu. Curtea de Apel Alba Iulia a decis, joi, 31 ianuarie 2013, emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia pe o perioadă de 30 de zile de la data prinderii.

Ionel Niţă se află în Belgia, unde a fost arestat de autorităţile judiciare pentru alte infracţiuni. Bărbatul a mai fost arestat timp de mai multe luni, în perioada instrumentării şi în prima fază a judecării dosarului la Curtea de Apel. Judecarea cauzei a fost amânată pentru data de 20 februarie 2013.

În urmă cu două săptămâni un alt bărbat judecat în acest dosar, Dumitru Albu, a ajuns în arest. Bărbatul s-a predat singur poliţiei. Inculpaţii sunt acuzaţi, în principal, că fac parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de  furt calificat cu consecinţe deosebit de grave din state ale  Uniunii Europene.

Modul de operare al grupării

Scenariul săvârşirii faptelor de inculpaţi este următorul: identificau utilaje agricole, verificau modul în care erau  depozitate de către proprietari,  căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, eventualele sisteme de alarmă sau sisteme de urmărire GPRS după care utilajele erau  sustrase, transportate în România, fiind folosite documente falsificate, ascunse la diverşi tăinuitori şi apoi valorificate pentru importante sume de bani. Mambri grupării sunt din mai multe judeţe din Transilvania: Alba, Hunedoara, Bistriţa, Maramureş.

18 inculpaţi au fost arestaţi preventiv. Aceştia au fost reţinuţi la date diferite în perioada decembrie 2010 – aprilie 2011. Au fost eliberaţi din arest la sfîrşitul anului 2011 şi începutul anului 2012.

Din cei 32 de inculpaţi, mai sunt judecaţi în dosarul de bază un număr de 27: Vecchiolla Antonio, Banciu Dan Ioan, Bursaş Ioan Ştefan, Dărămuş Andrei Vasile, Oniga Mirel Florin, Samoilă Cosmin Marin, Bodea Florin Bujor, Lăscan Adrian Ioan, Sabău Lucian Liviu, Rus Ştefan Fillip, Oprea Cristian Călin, Stanciu Mircea, Kaiser Corneliu Pantilimon, Băndilă Dănuţ Cristian, Trusu Ovidiu, Iovanov Călin Lubomir, Tukacs Dorel Vasile, Marin Daniel Simion, Boier Călin, Condor Mircea, Vinţan George, Pascu Iulian, Tarnu Ioan, Schiau Liviu, Albu Dumitru, Onea Viorel, Niţă Ionel.

Cinci inculpaţi (Liptak Florin Radu, Băda Iulian Iosif, Jelea Toma Mihai, Tăuşan Ioan şi Irimia Cornel) au recunoscut faptele şi au fost judecaţi într-o procedură rapidă care a permis pronunţarea unor sentinţe definitive în martie 2012. Băda Iulian Iosif a primit 7 ani de închisoare, Irimia (în prezent Cunţan) Cornel şi Liptak Florin – 4 ani de închisoare, Tăuşan Ioan şi Jelea Toma – 1 an de închisoare cu suspendare condiţionată.

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=90776

Publicat de pe Feb 1 2013. Publicat in Breaking News, Investigații, Justiție, Penal. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “Inculpat din dosarul „utilajelor furate din UE” arestat preventiv în lipsă. Ionel Niţă avea interdicţie să părăsească localitatea de domiciliu”

  1. pacat varule ami pare rau de tine. poate ne revedem cat de curand

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent