|

INTERCEPTĂRI Mandat de arest prelungit pentru bărbatul din Pianu judecat pentru constituire grup infracţional şi furt din camioane pe DN7

Tribunalul Bucureşti a prelungit vineri, 18 ianuarie 2013, mandatul de arest preventiv pe numele bărbatului din Pianu de Sus trimis în judecată pentru furturi din camioane pe DN7. Iosif Viorel Ioan zis „Grasu” sau „Viorică” este judecat pentru „iniţiere, constituire, aderare sau sprijinire a unui grup infracţional organizat” şi „furt calificat cu consecinţe deosebit de grave”. Bărbatul riscă până la 15 de ani de închisoare

Dosarul a fost trimis în judecată în decembrie 2012. Tribunalul Bucureşti a decis vineri prelungirea măsurii arestării preventive şi pentru alţi 10 inculpaţi: Porumbiţă Santer zis „Piticu”, Porumbiţă Adrian zis „Vidis” sau „Murfi”, Badea (fost Porumbiţă) Pintea zis „Pichi”, Hărcău Florian Marian, Ion Dănuţ zis „Dan Jeg”, Mate Marius Aurel zis „Bombă”, „Aurică” sau „Conservă”, Năstase Florin zis „Fian”, Măcelaru Remus zis „Şobolanu”, Dobre Nicolae zis „Nicu”, Muslem Wissam zis „Robert Arabu” sau „Creaţă”. Alte două persoane (Muslem Florina şi Costache Dorin Cristian) sunt judecate în stare de libertate cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. Următorul termen al cauzei a fost stabilit pentru 15 februarie 2013, când va avea loc administrarea probei cu înscrisuri.

Potrivit procurorilor DIICOT, gruparea infracţională organizată, cu centrul în zona Urziceni – Afumaţi, era specializată în comiterea de infracţiuni de furt cu consecinţe deosebit de grave, de bunuri transportate in autocamioane TIR, în timpul deplasării pe rutele de transport rutier. Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind membrii familiei inculpatului Porumbita Santer, 37 de ani, din comuna Afumaţi – Ilfov, care au atras şi alte persoane cu preocupări similare. De asemenea, un membru important al grupării era inculpatul Ion Dănuţ zis „Dan Jeg”, fost membru al Clanului Cămătarilor.

Cum acţiona gruparea

În perioada martie-mai 2012, au sustras, pe timp de noapte si prin efracţie, diverse mărfuri din autovehicule de transport marfă, aflate în mişcare, în timpul deplasării acestora pe drumuri naţionale, cu precădere pe raza judeţelor Vâlcea, Alba, Sibiu şi Hunedoara. Este important de menţionat metoda inedita şi riscanta prin care membrii grupării savarseau faptele de sustragere şi care le asigura reuşita activităţii infracţionale. Astfel, autovehiculele TIR, aflate în mers, erau încadrate in trafic de alte autovehicule, aparţinând învinuiţilor, din care un prim autoturism circula în fata TIR – ului vizat pentru a încetini deplasarea acestuia, iar un altul aflat imediat in spatele TIR-ului, circula cu luminile stinse, pentru a asigura transportul celorlalţi coinculpaţi. Unul dintre învinuiţi, aflat in acest ultim autoturism, asigurat in dispozitive special realizate, urca pe capota şi acţiona prin tăierea sigiliilor şi forţarea uşilor din spate ale TIR-ulor, sustrăgând bunurile transportate.

Marfurile sustrase – aparate TV, ţigări, cafea sau alte bunuri uşor vandabile, erau preluate de alţi învinuţi, aflaţi în autoturism şi încărcate într-o autoutilitară, fiind depozitate ulterior în două locaţii deţinute de către învinuiţi, după care erau comercializate în municipiul Bucureşti, în zona pieţei Obor. Prin această modalitate, membrii gruparii au cauzat un prejudiciu total de peste 300.000 de euro. Una din destinaţiile de depozitare a mărfii furate era locuinţa inculpatului Iosif Viorel Ioan din Pianu de Sus, localitate aflată aproape de DN7. Furturile erau organizate noaptea. Anchetatorii i-au urmărit pe membrii grupării cu ajutorul unui elicopter dotat cu cameră în infraroşu.

Printre părţile vătămate se află companii cunoscute: Adidas România, Philip Morris Trading, Sharp Electronics, Real Hypermarket, DHL, Levi Strausse Europe.

Anchetatorii au înregistrat mai multe convorbiri telefonice purtate de inculpaţi în timp ce furau din camioane pe DN7, în zona comunei Săliştea din judeţul Alba. În discuţii, aceştia se referă la faptul că ar fi auzit un eliopter:

Aurel Marius Mate: Bă!

Nicolae Dobre: Ei?

Aurel Marius Mate: Bă, să-mi bag p…, de câte ori aţi trecut, de trei ori, patru ori… De nu se-aude si un elicopter pe jos, da’ nu se vede. brrrr …

Nicolae Dobre: Ce s-aude?

Aurel Marius Mate: Un elicopter.

Nicolae Dobre: Ba, esti nebun la cap?

Aurel Marius Mate: Să mor, adevărat zic.

Nicolae Dobre: Bine mă, hai că ne uităm şi noi.

Aurel Marius Mate: Da’ nu se vede, doar se aude. brrrrr, treceti voi…

Nicolae Dobre: Bine, mă.

Aurel Marius Mate: … s-aude şi el brrrrr, brrrrr.

Nicolae Dobre: (n.l.- neinteligibil)

Aurel Marius Mate: Iar, acuma aţi trecut, iar a trecut, s-a auzit.

Nicolae Dobre: Bine, mă.

Aurel Marius Mate: Adevărat zic.

 

Nicolae Dobre: Alo!

Aurel Marius Mate: Da?

Nicolae Dobre: Mă, ai mai auzit ceva?

Aurel Marius Mate: Nu.

Nicolae Dobre: Da’ ce-ai zis, ca ce se-auzea, ce ziceai?

Aurel Marius Mate: Un elicopter, frate.

Nicolae Dobre: Să nu fie vreun generator în spate, acolo la (n.l.- neinteligibil).

Aurel Marius Mate: Păi de câte ori aţi trecut voi, de atâtea ori s-a auzit.

Nicolae Dobre: (n.l.- vorbeşte cu o altă persoană: „De câte ori am trecut noi, de atâtea ori s-a auzit !)

Aurel Marius Mate: Ati trecut voi si s-auzea-n urma voastra iiiii. iar v-ati intors, iar dupa voi, iiiii.

Nicolae Dobre: Hai ba, ca … sa te uiti cand trecem acuma, cand om trece inapoi, sa fii atent.

Aurel Marius Mate: Hai ca deschid iar geamul.

Nicolae Dobre: Bine. Mai stai. Da’ nu se vede nicio lumina, nimic?

Aurel Marius Mate: Nimic, nimic, nimic, nimic.

Nicolae Dobre: Bă, băga-mi-aş p…-n mă-sa!

Aurel Marius Mate: Să-nnebunesc!

Nicolae Dobre: (n.l. –pe fundal se aude: „De câte ori s-a auzit. mă?”)

Aurel Marius Mate: De trei sau patru ori.

Nicolae Dobre: (n.l.-pe fundal se aude: „Da’ s-auzea tare, sau …? ”)

Aurel Marius Mate: Da, ma, tare, brrriiii si dup-aia isi pierdea zgomotul, iiiii, s-auzea. Iar, cand te-ntorceai, iar venea.

Nicolae Dobre: Bai, sa nu fie vreo masina cu farurile stinse, bai.

Aurel Marius Mate: Nu e frate, ce dracu’? de … acuma nu se mai aude. ia, mai treci, sa vad.

Nicolae Dobre: Bine, când trecem, să vedem.

Aurel Marius Mate: Hai!

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=90658

Publicat de pe Ian 23 2013. Publicat in Breaking News, Investigații, Justiție, Penal. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent