|

Patronul Europexpres SRL Alba Iulia și doi foști funcționari de la Finanțe condamnați la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție

Doi foști functionari de la DGFP Alba și un om de afaceri din Alba Iulia au fost condamnați la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție. Mihai-Ioan Sîrbu şi Dănuţ Ioan Ispas sunt acuzați de luare de mită, iar Eugen Lăpădat, patronul Europexpres SRL, este judecat pentru dare de mită.

Cei trei au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Alba Iulia în iunie 2011, iar infracțiunile pentru care sunt judecați au avut loc în 2009. Mihai-Ioan Sîrbu şi Dănuţ Ioan Ispas erau la vremea respectivă consilieri în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba-Biroul de control fiscal. Cei doi au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de cinci ani, iar Eugen Lăpădat a fost condamnat la două luni de închisoare cu suspendare pe doi ani și două luni. Decizia poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Lăpădat Eugen este patronul societăţii Europexpres SRL Alba Iulia, cu obiect de activitate în domeniul comercializării carburanţilor şi materialelor de construcţii.

Obligații fiscale reduse artificial

”La data de 5 iunie 2009, Sârbu Mihai-Ioan şi Ispas Dănuţ Ioan au acceptat promisiunea primirii sumei de 5.000 lei, iar la data de 10 iunie 2009 au primit efectiv suma respectivă de la inculpatul Lăpădat Eugen, spre a-şi îndeplini în mod defectuos un act legat de atribuţiile de serviciu. Concret, în schimbul sumei primite, cei doi funcţionari publici au consemnat în actul de control că societatea comercială administrată de mituitor are de plătit bugetului de stat obligaţii fiscale în cuantum substanţial mai redus decât cel ce reieşise în urma controlului, şi anume 2.153 lei în loc de 140.000 lei”, se afirmă într-un comunicat DNA de la momentul trimiterii în judecată. Suma reprezenta redevenţe miniere (obligaţii financiare) calculate şi nedeclarate pentru activităţi de exploatare balast. Prejudiciul provocat la statului este de 137.847 de lei.

Fapta a fost descoperită în luna decembrie 2010, când poliţiştii au efectuat o percheziţie informatică la calculatorul fostui ofiţer de informaţii (SIE), Claudiu Vulpe, zis Fox. Acesta era cercetat și a fost trimis în judecată într-un alt dosar, pentru cumpărare de influenţă alături de fostul director de la DGFP Alba, Ştefan Anghel Bogin și fostul decan al Baroului de Avocaţi, Doina Scutea.

Patronul i-a filmat pe funcționari

În calculator au fost descoperite două filmuleţe video care cuprind înregistrarea unor discuţii purtate între Eugen Lăpădat şi cei doi funcţionari publici, în 4 şi 5 iunie 2009. Omul de afaceri a motivat, ulterior, în faţa anchetatorilor, realizarea înregistrărilor pe motiv că era stresat de controalele efectuate de angajaţii instituţiei de stat. Pentru descărcarea filmărilor, Eugen Lăpădat a apelat la Claudiu Vulpe, pe care îl cunoştea şi pe calculatorul căruia au rămas înregistrate.

Inculpatul Eugen Lăpădat a recunoscut integral fapta şi a indicat în detaliu modul în care a procedat. Mihai-Ioan Sîrbu şi Dănuţ Ioan Ispas mai sunt judecați, împreună cu alți trei foști angajați ai Fionanțelor, într-o altă cauză pentru infracțiuni de favorizare a infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare și complicitate la evaziune fiscală. Dosarul ”DGFP Alba – Pomponio” este pe rolul Curții de Apel Alba Iulia din august 2011.

 

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=91412

Publicat de pe Mai 20 2013. Publicat in Dezvăluiri, Investigații, Justiție, Penal. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “Patronul Europexpres SRL Alba Iulia și doi foști funcționari de la Finanțe condamnați la închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție”

  1. maria mirabela

    ar trebui verificati toti cei de la control ca au facut toti averi oare din salariu de bugetar?

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent