|

Patru funcţionari de la DGFP Alba, acuzaţi de abuz în serviciu împotriva miliardarului Dorel Tamaş, achitaţi la Judecătoria Alba Iulia

Dorel Tamaş a cerut daune de 8 milioane de euro

Judecătoria Alba Iulia a decis luni, 17 iunie, achitarea a patru funcţionari din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Alba Iulia şi a unui expert judiciar într-un dosar în care sunt judecaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Parte vătămată în dosar este o firmă a miliardarului Dorel Tamaş, urmărit cu mandat internaţional de arestare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Decizia a fost pronunţată luni, 17 iunie 2013, şi poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel. Cei cinci inculpaţi au fost trimişi în judecată de DNA Alba Iulia în februarie 2010. Inspectorul Pamfil Gruian, şeful de birou Florin Horaţiu Stoica, consilierul juridic Nicolae Iordache, inspectorul Sorin Claudiu Creţiu sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Expertul judiciar Marian Creţiu este judecat pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii menţionate. Pamfil Gruian mai este acuzat şi de două infracţiuni de fals intelectual şi două infracţiuni de uz de fals. O parte din inculpaţi au fost achitaţi pe motiv că fapta nu există, iar alţii pentru că faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.

Urmărit internaţional cu mandat de arestare

Miliardarul Dorel Tamaş este urmărit internaţional cu mandat de arest în lipsă din luna mai 2011. Este judecat la Curtea de Apel Târgu Mureş pentru infracţiuni de delapidare şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Procurorii îl acuză că a vândut ilegal hotelul Continental din Cluj-Napoca, producând un prejudiciu de două milioane de euro. În acelaşi dosar mai este acuzat de prejudicierea BCR cu o sumă de câteva milioane de euro. În 2010 a fost inclus în Topul Forbes 500 miliardari cu o avere de 10 milioane de euro. Tamaş este plecat din ţară de la sfârşitul anului 2010. Firma Cristian Prodimpex SA este în faliment, la fel ca şi restul societăţilor ce aparţin controversatului om de afaceri.

Procurorii DNA au reţinut în rechizitoriu faptul că, în 31 ianuarie 2006 şi 10 aprilie 2006, Gruian Pamfil, cu ocazia desfăşurării executării silite a SC Cristian Prodimpex SA Alba Iulia, a întocmit două procese verbale de sechestru atestând în “fals” că două imobile (teren şi hală) au suprafeţe mai mici decât în realitate, procese verbale pe care le-a folosit în cadrul procedurii de executare silită a debitorului respectiv. De asemenea, în perioada anilor 2005 – 2007, Gruian Pamfil ar fi dispus, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, vânzarea unor bunuri ale acestei firme care nu au fost identificate şi evaluate ori au fost subevaluate. Societatea comercială, ce aparţine omului de afaceri Dorel Tamaş, ar fi fost prejudiciată cu suma de 934.030 euro.

Parte civilă cu 8 milioane de euro

Potrivit procurorilor, Gruian Pamfil ar fi fost ajutat în demersul său de ceilalţi angajaţi ai instituţiei în calitate de membri ai comisiei de licitaţie. Expertul judiciar este acuzat că, fără să se fi încheiat o înţelegere de natură contractuală între el şi AFP Alba Iulia, a întocmit un raport de evaluare privind bunurile care ar fi trebuit valorificate prin licitaţie fără a fi însă a fi identificate toate terenurile şi construcţiile. Societatea Cristian Prodimpex s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8 milioane de euro în timp ce firma Mercur Leasing IFN SA, care a achiziţionat bunurile scoase la licitaţie în 2007, s-a constituit parte civilă cu 708.159 euro. Prin decizia pronunţată luni, Judecătoria Alba Iulia a respins şi solicitările părţilor civile.

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=91488

Publicat de pe Iun 17 2013. Publicat in Breaking News, Investigații, Justiție, Penal. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent