|

Patru inculpați din dosarul ”pensiilor ilegale” condamnați definitiv la închisoare cu executare

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat sentința definitivă într-o cauză disjunsă din dosarul „pensiilor ilegale“. Patru inculpați, din gruparea liderilor rețelei de falsificatori de acte, au fost condamnați la închisoare cu executare. Instanța a respins recursurile inculpaților care au mai uzat de această cale de atac și a menținut sentința pronunțată anterior la Curtea de Apel Alba Iulia.

Dintre membrii grupării, cea mai mare pedeapsă a primit-o unul dintre cei doi lideri, Constantin Toma, condamnat la 7 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru înşelăciune în formă continuată. Pentru aceeaşi infracţiune a fost condamnat la 6 ani de închisoare Vasile Toma. Alţi doi membri ai grupării infracţionale, Alexandrina Marcela Pop şi Vasile Dacian Pop, au primit 2 ani cu executare pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată.

Inculpatul Dumitrescu Olimpyus Petre a primit 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinire a unui grup infracţional nestructurat. În acest dosar, 111 de inculpați din totalul de 167 trimiși în judecată au recunoscut faptele și au primit pedepse mai mici cu o treime. Trei inculpați au primit câte ani si 6 luni cu suspendare, iar unul a fost condamnat la 2 ani şi 10 luni, tot cu suspendare. Alţi 42 de inculpaţi au fost condamnaţi la câte 2 luni de închisoare cu suspendare, în timp ce 31 de inculpaţi au primit 2 ani cu suspendare, iar 23 au fost condamnaţi la 1 an de închisoare, tot cu suspendarea executării pedepsei. Pentru şapte inculpaţi s-a dispus doar sancţiunea amenzii administrative în cuantum de 1.000 lei.

Dosarul principal a fost trimis în judecată în martie 2012. Beneficiarii de pensii ilegale şi diplome de studii false au fost judecaţi pentru complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi tentativă la înşelăciune în formă continuată. Majoritatea inculpaţilor este din zona Munţilor Apuseni a judeţului Alba. Beneficiarii au plătit între 2.000 de lei şi 7.000 de lei în schimbul unor cărţi de muncă sau diploma de studii falsificate. Falsificatorii le-au „acordat“ beneficiarilor grupa I de muncă, pentru că ar fi „muncit“ în condiţii ridicate de periculozitate. Cărţile de muncă au fost „validate“ la Casa de Pensii de inculpata Viorica Călin. Prejudiciul produs la bugetul de stat se ridică la 2,4 milioane de lei. Diplomele de studii au fost utilizate pentru a obţine locuri de muncă şi chiar pentru studii universitare.

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=91657

Publicat de pe Sep 24 2013. Publicat in Breaking News, Justiție, Penal, Procese pe rol. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Un comentariu pentru “Patru inculpați din dosarul ”pensiilor ilegale” condamnați definitiv la închisoare cu executare”

  1. […] Citeşte şi Patru inculpați din Dosarul pensiilor ilegale, condamnați definitiv la închisoare cu executare […]

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent