|

Pronunțare în dosarul „mită pentru arbitri“: Președintele AJF Alba, Sorin Corpodean și Lucian Dan, pe lista inculpaţilor

Tribunalul Prahova a programat pentru vineri, 11 octombrie, 2013 pronunțarea unei prime sentințe în dosarul „mită pentru arbitri“, în care sunt inculpați și doi foști arbitri din Alba: președintele AJF Alba, Sorin Corpodean și Lucian Dan, în prezent președinte al Comisiei Județene a Arbitrilor. Cei doi sunt acuzați de luare de mită, într-un dosar în care ”capul de afiș” este deținut de fostul patron al echipei FC Argeș, Cornel Penescu, fostul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin și fostul portar Florian Prunea.

UPDATE: Instanţa a amânat pronunţarea în acest caz pentru data de 21 octombrie.

În total, procurorii DNA Pitești au trimis în judecată în septembrie 2009 un număr de 14 inculpați. În sarcina lui Cornel Gheorghe Penescu, acţionar majoritar la PIC SA Piteşti, iar prin intermediul acestei societăţi acţionar majoritar la societatea FC Argeș Piteşti, s-au reţinut trei infracţiuni de dare de mită, dintre care două în formă continuată, infracţiunea de cumpărare de influenţă în formă continuată şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat. În sarcina fostui preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal Gheorghe Constantin, procurorii au reţinut două infracţiuni de luare de mită şi infracţiunea de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat.

Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean, arbitrii de fotbal în lotul divizionar A, au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea de luare de mită. În sarcina arbitrului Aurelian Dumitru Bogaciu, arbitru de fotbal în lotul divizionar A, s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată. Observatorul federal Marcel Lică, fost vicepreşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, este acuzat și el de infracţiunea de luare de mită. În sarcina lui Florin Prunea, director de Relaţii Internaţionale în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată. Arbitrii Lucian Cristian Dan şi Cristian Sorin Caia sunt acuzaţi, de asemenea, de luare de mită. O primă sentință a Tribunalului Prahova va putea fi contestată la Curtea de Apel Ploiești.

Mită pentru favorizarea echipei FC Argeş Piteşti în meciurile disputate

În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie se specifică perioada în care o parte dintre inculpaţi au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat. “În perioada 2006-aprilie 2009, inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie (fost director al societății PIC SA), Mincă Cristian (fost președinte al clubului FC Argeș), Pieca Gheorghiţă şi Gheorghe Constantin au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat care a acţionat în mod coordonat în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave de corupţie prin care să obţină beneficii financiare sau materiale“, se arată în comunicatul DNA făcut public la momentul trimiterii în judecată. În perioada septembrie 2008 – decembrie 2008, inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie şi Pieca Gheorghiţă au remis sume de bani inculpaţilor Bogaciu Dumitru Aurelian (5.000 USD şi 374 RON), Savaniu Marcel (3.000 USD), Lică Marcel (2.000 USD), Corpodean Sorin (15.000 USD), Dan Lucian (5.000 USD) şi Caia Sorin Cristian (2.000 USD) pentru ca aceştia, în calitate de arbitri, respectiv observatori din cadrul Federaţiei Române de Fotbal să îşi îndeplinească în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu în sensul favorizării echipei FC Argeş Piteşti în meciurile disputate cu Universitatea Craiova, SC Sporting Club SA Vaslui, Oţelul Galaţi şi Gloria Buzău, se mai precizează în rechizitoriu.

Cum au ajuns 14.000 de dolari la Florin Prunea, de la FRF

Procurorii DNA mai precizează în rechizitoriu şi cum a ajuns suma de 14.000 de dolari la Florin Prunea, director de Relaţii Internaţionale în cadrul Federaţiei Române de Fotbal pentru a-l ajuta pe Cornel Penescu să nu fie sancţionat sau să fie sancţionat cu o amendă în cuantum redus în două cauze. „În aceeaşi cauză, în perioada 30 septembrie 2008 – 3 noiembrie 2008, inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, cu ajutorul inculpaţilor Mincă Cristian şi Pieca Gheorghiţă, a remis suma totală de 14.000 USD inculpatului Prunea Florian, director de Relaţii Internaţionale în cadrul Federaţiei Române de Fotbal în condiţiile în care acesta din urmă s-a prevalat de o influenţă reală asupra membrilor comisiei de Disciplină şi Comisiei de Apel din cadrul Federaţiei Române de Fotbal pentru ca Penescu Gheorghe Cornel să nu fie sancţionat sau să fie sancţionat cu o amendă în cuantum redus în două cauze avînd ca obiect abaterile disciplinare prevăzute de art. 52 alin 1 lit. b şi art. 52 alin. 5 din Regulamentul Disciplinar al Federaţiei Române de Fotbal, vizând comportarea jignitoare, calomnioasă şi declaraţii care afectează imaginea fotbalului“, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Penescu, Făcăleață, Liberatu și Constantin au stat peste 9 luni în arest preventiv. Inculpaţii Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean au fost cercetaţi în stare de arest preventiv timp de trei săptămâni, fiind ulterior eliberaţi sub control judiciar.

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=91705

Publicat de pe Oct 11 2013. Publicat in Breaking News, Dosare. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent