|

StratusMob Blaj, oficial în faliment cu datorii de 9 milioane de euro. Creditorul care a contestat sentinţa a renunţat la judecată

„StratusMob” Blaj este oficial în faliment. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat, miercuri, retragerea recursului la decizia pronunţată în 14 ianuarie de Tribunalul Alba. Recursul a fost promovat de unul dintre creditori, care a renunţat în final la judecată.

Societatea este în insolvenţă din anul 2009, dar planul de reorganizare nu a dat rezultatele scontate. Secţia de mobilă a fost închisă, fiind păstrată doar secţia de placaj, cu aproximativ 250 de angajaţi. Falimentul presupune închiderea secţiei şi trimiterea oamenilor în şomaj. Datoriile societăţii sunt foarte mari: 39 de milioane de lei, adică aproape 9 milioane de euro. Lichidator al societăţii „StratusMob” Blaj este firma “Expert Insolvenţa” Hunedoara.

De ce a ajuns „StratusMob” în faliment

„În şedinta comitetulului creditorilor din 12.10.2012, în care a fost prezentat Raportul financiar pentru trimestrul VII al procedurii de reorganizare judiciară a SC StratusMob SA, doi dintre membrii comitetului, respectiv ANAF şi BCR, au solicitat convocarea adunării creditorilor în vederea supunerii spre aprobare a propunerii de intrare în faliment. Solicitarea a fost formulată de cei doi creditori ca urmare a faptului că SC StratusMob SA a acumulat în ultima perioadă datorii la bugetul de stat şi a înregistrat întârzieri la plata dobânzilor aferente creditelor bancare.

În şedinţa adunării creditorilor din 14.12.2012, prin votul majoritar al ANAF şi BCR, s-a hotărât continuarea procedurii de insolvenţă prin intrarea în faliment a SC StratusMob SA. Procesul verbal al adunării creditorilor şi hotărârea de intrare în faliment au fost contestate de unul dintre creditorii chirografari prezenţi la adunare. La data de 14.01.2013, Tribunalul Alba a respins contestaţia formulată împotriva hotărârii adunării creditorilor şi a dispus intrarea în faliment a SC StratusMob SA.

Urmare a intrării în faliment, se va proceda la oprirea activităţii de producţie şi a activităţii comerciale. De asemenea, se va proceda la disponibilizarea salariaţilor, urmând a fi menţinut doar personalul necesar pentru paza şi conservarea activelor.“

În anul 2011, StratusMob Blaj a avut o cifră de afaceri de 13 milioane de lei şi pierderi cifrate la 3,19 milioane de lei. DGFP Alba are de recuperat de la StratusMob peste 10 milioane de lei, în timp ce BCR ar trebui să primească mai mult de 8 milioane de lei. Cei doi creditori deţin majoritatea în adunarea creditorilor şi au putut influenţa decizia privind declanşarea falimentului. Un alt creditor important este Anglo-Romanian Bank cu suma de peste 1 milion de lei.

Prevederi din planul eşuat de reorganizare:

„Planul de reorganizare doreşte păstrarea unei societăţi de tradiţie în tabloul economic şi social al municipiului Blaj. Realizarea acestui deziderat se poate realiza prin reorganizarea şi îmbunătăţirea calităţii producţiei de placaj, prin oferirea spre închiriere a fabricii de mobilă şi închirierea şi apoi vânzarea celorlalte spaţii excedentare unor societăţi comerciale, prin dezvoltarea platformei industriale deja existente ca un parc industrial cu toate utilităţile necesare. Prin implementarea de noi tehnologii, volumul producţiei şi calitatea placajului produs va creşte şi va permite valorificarea acestuia la preţuri mult superioare.

Pe parcursul celor 3 ani de reorganizare, societatea va trece la valorificarea în etape a activelor societăţii. După cum vom arăta, aceste valorificări realizându-se în condiţii normale de vânzare şi nu în condiţiile limitative ale declarării falimentului, vor putea aduce un plus de valoare faţă de cea arătată de evaluările specialiştilor, de unde a rezultat valoarea de lichidare. Un alt aspect pe care îl considerăm extrem de important este menţinerea şi îmbunătăţirea activităţii de producţie a placajului, urmând ca după o perioadă de funcţionare la maximul calitativ şi cantitativ al producţiei să se poată vinde fabrica de placaj împreună cu anexele necesare ca o afacere funcţională.

Menţionăm de asemenea că fabrica de mobilă va fi închiriată, pentru o perioadă de un an, asigurându-se astfel menţinerea în stare optimă a activelor, evitându-se degradarea acestora, fapt care va face de asemenea mult mai atractivă şi rentabilă valorificarea. Prin lucrarea de parcelare a celor peste 30 de hectare ale societăţii se creează premisa valorificării a trei entităţi distincte: fabrica de placaj, fabrica de mobilă şi parcul industrial compus din hale de fabricaţie şi platforme tehnologice. Acest fapt, pe fondul crizei economice, va înlesni valorificarea patrimoniului societăţii. Momentele valorificării au fost atent şi realist alese, recurgându-se la varianta pesimistă de redresare a vieţii economice, de aceea s-a ales data primei vânzări de active în luna martie 2012.

Declararea falimentului este o decizie cu mult mai defavorabilă decât aplicarea prezentului plan de reorganizare prin prisma a două aspecte: suma la dispoziţia societăţii pentru distribuire către creditori în cazul declarării falimentului este mai mică decât în cazul derulării planului, iar al doilea aspect este cauzat de criza economică profundă pe care o traversăm şi care face extrem de dificilă valorificarea la ora actuală a activelor societăţii la preţuri corecte“.

StratusMob a fost înfiinţată în 1960 şi era, pe vremea comunismului, una dintre cele mai mari societăţi din ţară în domeniul mobilei, cu peste 3.000 de salariaţi. Dacă hotărârea justiţiei privind falimentul rămâne definitivă, practic dispare din Alba vechea industrie de mobilă. Cealaltă mare societate din domeniu, „Montana” Cîmpeni, este în faliment din septembrie.

Structura acţionariatului:

RH Property Bussines Group SRL – deţinător a 10.650.000 acţiuni, reprezentând 29,17 % din capitalul social.
Bolero Spring SRL – deţinător a 10.650.000 acţiuni, reprezentând 24,73 % din capitalul social.
Acţionari persoane fizice deţinători ai unui număr total de acţiuni reprezentând 45,21% din capitalul social.
Alţi acţionari persoane juridice deţinători ai unui număr total de acţiuni reprezentând 0,89% din capitalul social.

RH Property Bussines Group SRL Bucureşti şi Bolero Spring SRL Bucureşti fac parte din grupul de firme Regent House Group ce aparţine omului de afaceri Nicolae Raţiu, fiul fostului om politic Ion Raţiu. Nicolae Raţiu a cumpărat societatea în 2008, în plin avânt economic. După numai un an, a intrat în insolvenţă ca urmare a căderii pieţelor externe unde se exporta cea mai mare parte a producţiei de mobilă şi placaj, dar şi a unor decizii manageriale greşite, cum ar fi contractarea de credite peste posibilităţile financiare ale societăţii.

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=91194

Publicat de pe Mar 28 2013. Publicat in Breaking News, Economie, Faliment. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent