|

Tribunalul Alba a pronunţat falimentul la Stratusmob Blaj. Societatea are datorii de 9 milioane de euro

Tribunalul Alba a pronunţat în 14 ianuarie 2013 declanşarea procedurii de faliment pentru societatea Stratusmob SA Blaj. Decizia vine după aproape 4 ani de insolvenţă, timp în care a fost aplicat un program de reorganizare, care nu a dat rezultatele prognozate iniţial.

Stratusmob a fost înfiinţată în 1960 şi era pe vremea comunismului, una dintre cele mai mari societăţi din ţară în domeniul mobilei, cu peste 3.000 de salariaţi. Dacă hotărârea justiţiei privind falimentul rămâne definitivă, practic dispare din Alba vechea industrie de mobilă. Cealaltă mare societate din domeniu, Montana Câmpeni, este în faliment din septembrie 2011. Sentinţa Tribunalului a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Motivul solicitării declanşării procedurii de faliment sunt creşterea datoriilor şi nerespectarea programului de returnare a creditelor.

Firma este în insolvenţă din anul 2009, dar planul de reorganizare nu a dat rezultatele scontate iniţial. Secţia de mobilă a fost închisă, fiind păstrată doar secţia de placaj cu aproximativ 250 de angajaţi. Falimentul presupune închiderea secţiei şi trimiterea oamenilor în şomaj. Procedura permite vânzarea activelor firmei şi recuperarea unei părţi din restanţele financiare de către creditori. Datoriile societăţii sunt de 39 de milioane de lei, adică aproape 9 milioane de euro.

De ce a decis Tribunalul intrarea în faliment

Precizările lichidatrorului judiciar, firma Expert Insolvenţa Hunedoara: „În şedinta comitetulului creditorilor din 12.10.2012, în care a fost prezentat Raportul financiar pentru trimestrul VII al procedurii de reorganizare judiciară a SC Stratusmob SA, doi dintre membrii comitetului, respectiv ANAF şi BCR, au solicitat convocarea adunarii creditorilor în vederea supunerii spre aprobare a propunerii de intrare în faliment. Solicitarea a fost formulata de cei doi creditori ca urmare a faptului că SC Stratusmob SA a acumulat în ultima perioada datorii la bugetul de stat şi a înregistrat întârzieri la plata dobânzilor aferente creditelor bancare.

În şedinta adunării creditorilor din 14.12.2012, prin votul majoritar al ANAF şi BCR s-a hotărât continuarea procedurii de insolvenţă prin intrarea în faliment a SC Stratusmob SA. Procesul-verbal al adunării creditorilor şi hotărârea de intrare în faliment au fost contestate de unul dintre creditorii chirografari prezenţi la adunare. La data de 14.01.2013 Tribunalul Alba a respins contestaţia formulată împotriva hotărârii adunării creditorilor şi a dispus intrarea în faliment a SC Stratusmob SA.

Urmare a intrarii in faliment se va proceda la oprirea activităţii de producţie şi a activităţii comerciale. De asemenea se va proceda la disponibilizarea salariaţilor, urmând a fi menţinut doar personalul necesar pentru paza şi conservarea activelor.“

 Principalele prevederi din planul de reorganizare judiciară:

„Planul de reorganizare doreşte păstrarea unei societăţi de tradiţie în tabloul economic şi social al municipiului Blaj. Realizarea acestui deziderat se poate realiza prin reorganizarea şi îmbunătăţirea calităţii producţiei de placaj, prin oferirea spre închiriere a fabricii de mobilă şi închirierea şi apoi vânzarea celorlalte spaţii excedentare unor societăţi comerciale, prin dezvoltarea platformei industriale deja existente ca un parc industrial cu toate utilităţile necesare. Prin implementarea de noi tehnologii, volumul producţiei şi calitatea placajului produs va creşte şi va permite valorificarea acestuia la preţuri mult superioare.

 Pe parcursul celor 3 ani de reorganizare, societatea va trece la valorificarea în etape a activelor societăţii. După cum vom arăta, aceste valorificări realizându-se în condiţii normale de vânzare şi nu în condiţiile limitative ale declarării falimentului, vor putea aduce un plus de valoare faţă de cea arătată de evaluările specialiştilor, de unde a rezultat valoarea de lichidare. Un alt aspect pe care îl considerăm extrem de important este menţinerea şi îmbunătăţirea activităţii de producţie a placajului, urmând ca după o perioadă de funcţionare la maximul calitativ şi cantitativ al producţiei să se poată vinde fabrica de placaj împreună cu anexele necesare ca o afacere funcţională.

 Menţionăm de asemenea că fabrica de mobilă va fi închiriată, pentru o perioadă de un an, asigurându-se astfel menţinerea în stare optimă a activelor, evitându-se degradarea acestora, fapt care va face de asemenea mult mai atractivă şi rentabilă valorificarea.  Prin lucrarea de parcelare a celor peste 30 de hectare ale societăţii se crează premisa valorificării a trei entităţi distincte: fabrica de placaj, fabrica de mobilă şi parcul industrial compus din hale de fabricaţie şi platforme tehnologice. Acest fapt, pe fondul crizei economice, va înlesni valorificarea patrimoniului societăţii. Momentele valorificării au fost atent şi realist alese, recurgându-se la varianta pesimistă de redresare a vieţii economice, de aceea s-a ales data primei vânzări de active în luna martie 2012.

Declararea falimentului este o decizie cu mult mai defavorabilă decât aplicarea prezentului plan de reorganizare prin prisma a două aspecte: suma la dispoziţia societăţii pentru distribuire către creditori în cazul declarării falimentului este mai mică decât în cazul derulării planului, iar al doilea aspect este cauzat de criza economică profundă pe care o traversăm şi care face extrem de dificilă valorificarea la ora actuală a activelor societăţii la preţuri corecte“.

În anul 2011, Stratusmob Blaj a avut o cifră de afaceri de 13 milioane de lei şi pierderi cifrate la 3,19 milioane de lei. DGFP Alba are de recuperat de la Stratusmob peste 10 milioane de lei, în timp ce BCR ar trebui să primească mai mult de 8 milioane de lei.

Structura acţionariatului

RH Property Bussines Group SRL – deţinător a 10.650.000 acţiuni, reprezentând 29,17 % din capitalul social.

Bolero Spring SRL – deţinător a 10.650.000 acţiuni, reprezentând 24,73 % din capitalul social.

Acţionari persoane fizice deţinători ai unui număr total de acţiuni reprezentând 45,21% din capitalul social.

Alţi acţionari persoane juridice deţinători ai unui număr total de acţiuni reprezentând 0,89% din capitalul social.

RH Property Bussines Group SRL Bucureşti şi Bolero Spring SRL Bucureşti fac parte din grupul de firme Regent House Group ce aparţine omului de afaceri Nicolae Raţiu, fiul fostului om politic Ion Raţiu.

URL scurt: http://185.146.87.55/~anchetealba24/?p=90636

Publicat de pe Ian 21 2013. Publicat in Breaking News, Dezvăluiri, Economie. Poti urmari orice raspuns la acest articol prin RSS 2.0.

Lasa un raspuns

120x600 ad code [Inner pages]
300x250 ad code [Inner pages]

Comentate recent